Novembertåken som la seg over norsk industri i fjor høst vil ikke lette med det første. Nå melder norske innkjøpssjefer om ytterligere nedgang i desember.

Den norske PMI-indeksen for industrien, som baseres på rapporter fra norske innkjøpssjefer, falt fra 47,5 i november, til 46,8 i desember.

Det tyder på at aktiviteten i norsk industri fortsetter nedover. Og i et raskere tempo enn i november.

Nedgang hjemme

Lavere PMI-verdier er ikke blitt målt siden august. Delindeksen for ordreinngang falt fra 48,5, og ned til 45,0 i desember.

- Ordreindeksen er denne gangen en sterk bidragsyter til nedgangen i norsk PMI. Det er spesielt hjemmemarkedet som utgjør nedgangen, og derved er en effekt av lavere aktivitet innen olje- og gassvirksomheten, kommenterer Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.

Produksjonsindeksen som falt fra 50,0 til 49,5 indikerer et moderat fall i produksjonen fra måneden før. Samlet sett er produksjonsnivået omtrent uendret i fjerde kvartal.

Én indeks uten fall

Det var nedgang i alle delindekser, bortsett fra sysselsettings- og lagerindeksen.Sysselsettingsindeksen steg fra 43,2, til 43,6. Verdi under 50 indikerer fall i arbeidsmarkedet for norsk industri.

- Når det gjelder sysselsettingen beskriver innkjøpslederne denne som fallende, på samme nivå de har gjort tidligere.

Lagerindeksen er den eneste indeksen over 50 i desember.

Den steg fra 45,5, til 51,6. Med tanke på at både produksjons- og ordreindeksene holder seg svake, er det naturlig å anta at denne lageroppbyggingen er uønsket.

- Økningen i innkjøpte varer tyder på at forventningene man hadde i høst ikke har slått til, men oppleves nå som en klar effekt av nedgangen, poengterer Hoberg.

 

Norsk PMI, sesongjusterte tall:

Kilde: Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk

Les også: Asia i dag: Vil gjeninnføre samuraimetoder i Japan

Fra flopp til tv-topp

Slik kan den gordiske it-knuten løses

 

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se verdensmesteren forklare: Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe

Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe
Kaffe er ikke bare kaffe.
02:46
Publisert: