Den norske sesongjusterte PMI-indeksen falt med 1,5 poeng i november, til 51,9.

Dette betyr likevel at vi ser en stadig oppgang i aktiviteten i norsk industri fra oktober. Tall under 50 indikerer avtagende aktivitet i økonomien, mens over 50 indikerer økt aktivitet.

PMI-indeksen for norsk industri er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer og måler vareflyten i bedriftene. Undersøkelsen er et samarbeid mellom DNB og Nima.

På forhånd ventet fem økonomer at PMI for november ville ligge mellom 51,5 og 55, med et snitt på 53, ifølge Bloomberg.

– Ifølge DNBs PMI-indeks, stanset den stadige produksjonen i norsk industri i august, og begynte å øke i september. Høyere smittetall og strengere smittevernstiltak både i Norge og utlandet gjør mindre alvorlige utslag på industrien nå, sammenlignet med nedgangen i mars og april, skriver Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kommentar.

Fire delindekser

I mars, da den første runden med koronarestriksjoner ble innført, falt norsk PMI til 41,9, det laveste nivået siden våren 2009, siden den gang har aktiviteten imidlertid tatt seg gradvis opp.

Totalindeksen, som sier noe om aktiviteten i norsk industri, består av flere delindekser:

  • Produksjonsindeksen steg med 1,1 poeng til 52,6.
  • Indeksen for nye ordre falt med 7,1 poeng til 48,9 poeng, noe som er det høyeste nivået siden mai 2019.
  • Sysselsettingsindeksen falt med 0,7 poeng til 48,6.
  • Leverandørenes leveringstid og lager steg 2,2 poeng til 60,9.

Oppgang i september og oktober

I september steg indeksen med 3,4 poeng til 50,3, noe som pekte mot at fallet i aktiviteten i industrien hadde stoppet opp.

Denne utviklingen fortsatte i oktober, da PMI-indeksen steg med 2,7 poeng i oktober, til 53,4.

– DNB PMI steg i oktober, noe som indikerer økende aktivitet sist måned. Indeksen for nye ordre og sysselsetting steg markant, mens produksjonsindeksen falt. Til sammen steg disse indeksene med 3,6 poeng og er over 50 for første gang siden februar, skrev DNB Markets-økonom Kyrre Aamdal i en kommentar til tallene fra oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.