Den viktige temperaturmålingen for norsk industri, PMI, viser at aktiviteten tok seg litt opp i oktober.

Men høy, det er den ikke. I oktober var indeksen 50,7.

- Vi har sett en avtagende utvikling i norsk industri de siste månedene. Men til tross for at veksten har avtatt, viser dagens ferske PMI-tall for oktober måned fortsatt en moderat vekst, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA-Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk, i en kommentar.

Nima utarbeider den månedlige innkjøpsindeksen PMI sammen med Danske Bank.

Svingte opp igjen

Indeksen falt fra 51,8 i august 49,4 i september, det sitt laveste nivå siden sommeren 2013. I oktober hentet den seg altså opp igjen til et nivå som viser at aktiviteten øker.

En indeks over 50 indikerer økt aktivitet, under 50 fallende.

Økt produksjon

Det var i hovedsak underindeksen for produksjon som trakk oppover i oktober. Alle underindeksene steg også litt, men med unntak av indeksen for leverandørers leveringstid ligger de fortsatt under 50.

Sysselsettingsindeksen reflekterer de tøffe tidene i olje- og gassbransjen.

- Den har, som de øvrige delindeksene hatt en moderat stigning, men det faktum at den fortsatt er under 50 viser fortsatt fall i sysselsettingen. Det har den gjort siden mars, med unntak av august måned, sier Hoberg i en kommentar.

Flatt i eurosonen

Ferske rapporter fra industrien i eurosonen viser at oppturen lar vente på seg. Svak etterspørsel setter bransjen i tilnærmet stagnasjon.

Samlet pmi fra industrisektoren i eurosonen var på 50,6 prosent i oktober. Det var ventet en vekst på 50,7, ifølge markit. 

Les: - Ingen drahjelp til den blodfattige eurosonen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.