Norges handelspartnere i EU er fortsatt preget av preget av lav økonomisk vekst og inflasjonen har falt til et meget lavt nivå.

Ferske rapporter fra industrien i eurosonen viser at oppturen lar vente på seg. Svak etterspørsel setter bransjen i tilnærmet stagnasjon.

Samlet pmi fra industrisektoren i eurosonen var på 50,6 prosent i oktober. Det var ventet en vekst på 50,7, ifølge markit. 

En pmi over 50 viser at aktivitetsnivået øker, er den under 50 faller aktiviteten.

- Aktiviteten i industrien i eurosonen forble tilnærmet flat i begynnelsen av årets siste kvartal, og sektoren sliter med å komme opp i fart igjen etter oppbremsingen i sommer. Det er derfor lite trolig at industrisektoren kan gi noen merkbar drahjelp til eurosonens blodfattige BNP-vekst, sier Rob Dobson, seniorøkonom i Markit, i en kommentar

Utsiktene bekymrer

I september falt pmi-indeksen for hele eurosonen til det laveste nivået på 14 måneder (til 50,3), og den er bare såvidt høyere i oktober.

- Det som kanskje bekymrer mest er utvikligen i nye ordre, en nøkkelindikator på fremtidig vekst. Mengden nye ordre falt for andre måned på rad, og det er vanskelig å se noen merkbar bedring i nær fremtid fordi markedene fortsatt er preget av svake markeder, tøff økonomi i de enkelte landene, og usikre fremtidsutsikter, sier Dobson.

Stor variasjon

Vekst i land som Tyskland, Spania, Nederland og Irland jevnes ut av fall i andre land.

I det såkalte lokomotivet Tyskland var pmi-en  i oktober på 51,4. Det var ventet en indeks på 51,8 poeng, ifølge Bloomberg News-estimater.

Pmi i eurosonen, oktober

  • Hele eurosonen: 50,6
  • Irland: 56,6 (høyeste siste 2 måneder)
  • Nederland. 53,0 (høyeste siste 3 mnd)
  • Spania: 52,6 (uendret)
  • Tyskland: 51,4 (høyeste siste 2 måneder)
  • Italia: 49,0 (laveste siste 17 måneder)
  • Hellas: 48,8 (høyeste siste 2 måneder)
  • Frankrike: 48,5 (laveste siste 2 måneder)
  • Østerrike: 46,9 (laveste siste 24 måneder)

 

Flere tiltak for vekst

Kombinasjonen av utsikter til svakere økonomisk aktivitet og en prisvekst som er i ferd med å forsvinne helt, har fått sentralbanksjef Mario Draghi til å ta i bruk en rekke ekstraordinære virkemidler de siste månedene. Målet er å snu den negative trenden.

Styringsrenten er 0,05 prosent i eurosonen, og markedet venter fortsatt i spenning på om sentralbanken også vil begynne å kjøpe statsobligasjoner  i markedet.

Oppturen langt frem

Statistisk sentralbyrå venter at Europa samlet sett ikke passerer konjunkturbunnen før sent neste år, og den påfølgende konjunkturoppgangen blir så svak at mange europeiske land fortsatt vil være i lavkonjunktur ved utgangen av prognoseperioden i 2017. Det skrev SSB i "Økonomiske analyser" som ble publisert 3. september.

Les: Svekket i troen på europeisk vekst

 

Les også: Statoil varsler superlønnsomhet fra gigantfelt

Kina: Skuffende industritall

  Det normale er at unge får hjelp til boligkjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.