Konsumprisene i Norge steg med 2,1 prosent på årsbasis i mai, viser Konsumprisindeksen (KPI) som Statistisk sentralbyrå la frem onsdag.

Kjerneinflasjonen, som følges tett i markedet (se faktaboks), var på 2,4 prosent i mai, viser SSBs statistikk. I april var kjerneinflasjonen på 2,1 prosent.

På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 2,3 prosent i mai, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

Norges Bank ventet en inflasjon på 2,6 prosent i mai, ifølge sentralbankens siste prognoser fra Pengepolitisk rapport.

Kronen ble styrket rundt fire øre mot euro like etter at tallene ble kjent. Senere har imidlertid kronen svekket seg noe. En euro koster i skrivende stund 8,73 kroner, noe som kun er marginalt sterkere enn før publiseringen.

Dyrere flyreiser

Fra april til mai steg konsumprisene med 0,2 prosent.

De viktigste årsakene til prisoppgangen var matvareprisene, som steg 1,8 prosent, og prisene på flyreiser som økte 19,9 prosent.

«Alle undergruppene innen matvarene viste prisoppgang, størst økning hadde gruppene frukt og grønnsaker. Innen flyreiser var det innenlandsbillettene som sto for hele oppgangen. Økningen fra april til mai er ikke unormalt stor, særlig med tanke på prisnedgangen i april». skriver SSB i en melding onsdag.

Prisene på klær steg 0,8 prosent fra april til mai.

«Dette er fjerde måned på rad med prisoppgang og første gang på fem år med positiv prisendring fra april til mai. Økte priser på restauranttjenester samt møbler og dekorasjonsartikler bidro også til at KPI steg fra april til mai», skriver SSB.

Oppgangen i konsumprisene ble dempet av lavere priser på elektrisitet, boligtekstiler, drivstoff og bøker.

«Både kraftprisene og nettleien gikk ned fra april til mai, og samlet prisnedgang var 4,1 prosent. Prisene på boligtekstiler falt 10,4 prosent. Drivstoffprisene gikk ned 2,5 prosent i perioden, mens bokprisene falt 9,1 prosent. Nedgangen i prisen på bøker er normalt for denne perioden, siden bokavtalens rabattbegrensninger for fjorårets utgivelser oppheves hver 1. mai», skriver SSB i meldingen.

 

Les også:

Økonomer venter at inflasjonen avtar

- Den enes død, den andres brød

- Vi sitter fjetret foran skjermen og tror knapt det vi ser. Nok en gang

- Vi er tilstede i «det mørke nettet»
Kripos har siktet fire menn for narkotikaomsetning som har foregått på flere skjulte markedsplasser på nettet.
01:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.