G20-landene har svært ulike syn på muligheten for å innføre en global bankskatt. Mens flere vestlige stormakter støtter forslaget, er utviklingslandene skeptiske.

– Noen land er tilhengere av forslaget, mens andre er det åpenbart ikke, sa Canadas finansminister Jim Flaherty fredag.

I likhet med flere store utviklingsland er han lite begeistret for ideen om å innføre globale finansavgifter. USA og de fleste vesteuropeiske landene er på sin side mer positive, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Uenigheten gjorde det umulig å fatte noe vedtak om bankskatten da finansministrene i G20-landene avsluttet et møte i den amerikanske hovedstaden Washington fredag. I stedet ba stormaktene Det internasjonale pengefondet (IMF) om å utrede saken nærmere.

Urettferdig å straffe dem som ikke har ansvar for krisen
Hensikten med forslaget er å sørge for at finansselskapene selv dekker utgiftene ved eventuelle framtidige krisepakker til banknæringen.

Den brasilianske finansministeren Guido Mantega sier det er bred enighet om at reguleringen av finanssektoren må reformeres, men han mener det er urettferdig å straffe banker i land som ikke var ansvarlige for finanskrisen.

I uttalelsen fra G20-møtet heter det at den økonomiske oppgangen etter krisen har vært sterkere enn ventet. Uttalelsen nevner imidlertid ikke de økonomiske problemene i Hellas, hvor myndighetene fredag måtte erkjenne at de ikke klarer seg uten økonomisk krisehjelp fra EU og IMF.

Les: - IMF foreslår global bankskatt

<b>- Risiko for ny krise uten reformer</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.