President Barack Obama oppfordrer det amerikanske næringslivet og finansbransjen om å støtte de økonomiske reformene han og hans administrasjon forsøker å innføre.

Han kom med oppfordringen under en tale han holdt i Cooper Union, ikke langt fra New York Stock Exchange torsdag kveld.

Obama henvendte seg direkte til framtredende næringslivsledere, som han kalte gigantene i amerikansk industri, og ba dem støtte reformarbeidet. De gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis de motarbeider reformene, sa Obama.

- Jeg tror på et fritt marked. Men et fritt marked betyr ikke at man har frikort til å ta det man kan, på den måten man vil, sa Obama.

Nødvendig å ta lærdom
Obama-administrasjonen har foreslått reformer som ifølge Obama er" vesentlige forbedringer av de mangelfulle reglene vi har i dag". Obama sa også at forslagene har fått bryne seg på " industriens lobbyister og deres desperate forsøk på å tilpasse reglene sine særinteresser".

Obama sa også at uten disse reformene risikerer landet en ny finanskrise.

- Det er helt nødvendig at vi tar lærdom av krisen vi har vært igjennom, slik at vi ikke dømmer oss selv til å gjenta den. Og ingen må være i tvil om at akkurat det vil skje, hvis vi lar muligheten vi nå har gå fra oss, fortsatte presidenten.

Til det beste for alle
Obama sa at Wall Street bør slåss sammen med hans regjering og ikke mot den. De foreslåtte finansreformene vil gjøre slutt på at skattebetalerne må betale for redningsaksjoner for næringslivet, mener han.

- Jeg sier dette fordi jeg mener at når alt kommer til alt er disse reformene ikke bare i hele landets interesse. De er også til beste for selve finanssektoren, sa Obama.

Selve avstemningen om reformforslaget vil trolig finne sted i neste uke, men Obamas motstandere i Det republikanske partiet har allerede begynt å dempe sin kritikk av forslaget.

- Vi er ennå ikke enige, men vi er nærmere enn noen gang tidligere, sier republikaneren Richard Shelby, som sitter i bankkomiteen i Senatet.

"Skummelt" bare for dem som vil misbruke
Obama snakket også om regulering av komplekse derivater. Han mener at et nytt regelverk for handel med slike finansielle verktøy vil gjøre handelen mer oversiktlig.

- De eneste som trenger å frykte en slik oversikt og transparens er de som ville feile i en granskning, sa Obama.

Derivater var et hett tema under finanskrisen, og ble det igjen da Securities and Exchange Commission SEC stevnet bankgiganten Goldman Sachs for bedrageri i forrige uke.

Les: Siktes for bedrag og - Vi lurte ingen med vilje

Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein satt blant de 700 publikummerne torsdag.

"Massødeleggelsesvåpen"
Obama hånet ifølge CNN.Money bruken av komplekse derivater, og kalte dem "finansielle massødeleggelsesvåpen", et begrep som først ble brukt av Warren Buffett.

Obama mener samtidig at komplekse derivater har en legitim rolle i økonomien, for eksempel for flyselskaper som kan bruke standardiserte derivater for å forsikre seg mot økende drivstoffpriser.

Globale avgifter
Det internasjonale pengefondet (IMF) foreso tidligere denne uken nye globale avgifter på banker og andre finansinstitusjoner. Formålet skal være å dekke inn kostnadene ved eventuelle fremtidige krisepakker til finansnæringen

Les: - IMF foreslår global bankskatt

<b>Obamas ekspert sabler ned finansnæringen</b>

Les også: Fall på USA-børsene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.