China Oilfield Services Ltd, en avdeling av en av Kinas største oljeselskaper, har signert en langtidskontrakt med Statoil.

"Kontrakten kan være et tegn på at den mye omtalte tilspissede situasjonen mellom Kina og Norge ikke stikker like dypt når det kommer til reelle forretningskontrakter," skriver Wall Street journal mandag.

Kinas sterke reaksjoner på tildelingen av Nobels fredspris til menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo har fått mye oppmerksomhet i internasjonale medier. Når fredsprisen ble annonsert var den umiddelbare reaksjonen fra Kinas utenriksminister at denne tildelingen ville kunne svekke forholdet mellom Kina og Norge.

Kontrakten ble annonsert samme dag Nobels Fredspris ble tildelt , på COSLs hjemmesider. Statoil hadde også en liten notis på sine sider dagen før, den 9 desember. DN.no dekket saken i en artikkel her: Statoil gir ny riggkontrakt

Statoil ønsker ikke å kommentere om Statoils samarbeid med kinesiske selskaper er endret eller om man har fått negative signaler fra kinesiske myndigheter.

- Vi jobber i en langsiktig bransje og ønsker ikke spekulere i eventuelle effekter av tildelingen av Nobels Fredspris for våre muligheter til å lykkes med forretningsutvikling i Kina eller i samarbeidet med kinesiske selskaper, sier Bård Glad Pedersen, pressekontakt for internasjonal undersøkelse og produksjon i Statoil.

Les om de kinesiske reaksjonene her: - Nobelkomiteen har forårsaket fryktelig kaos (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.