Flytoget, som frakter flere tusen mennesker hver eneste dag til og fra Oslo lufthavn, går til sak mot Bane Nor, forvalteren av infrastrukturen på norske jernbaner.

Bakgrunnen for søksmålet stammer fra senvinteren for ett år siden, da vann på plattformen hadde fryst på grunn av skiftende temperaturer og at avisingssystemet ikke fungerte.

Som en respons på dette sørget Bane Nor, som har ansvar for vedlikehold, for at plattformen ble saltet for å få vekk isen.

Men til tross for at passasjerene nok var fornøyd med en isfri plattform, kom saltstrøingen med uante konsekvenser for Flytoget. Saltet som var forbeholdt å smelte is på plattformen ble nemlig dratt inn på togene av intetanende passasjerer.

Det førte ifølge Flytoget til at det måtte vaske og bone alle togene. Kostnaden endte på 248.000 kroner. Nå tar imidlertid Flytoget Bane Nor for retten, og krever at sistnevnte skal ta regningen for rengjøringen.

«Et engangstilfelle»

Bane Nor er uenig i Flytogets syn på saken, og har ifølge advokat Claus Brynildsen i Kogstad Lunde & Co advokatfirma, lagt ned påstand om frifinnelse. Han opplyser til DN at Bane Nor så på det som sin plikt å salte for å bevare sikkerheten, og at de ikke har opptrådt uaktsomt.

Thor Erik Skarpen, pressesjef i Bane Nor, sier til DN at saltingen var et engangstilfelle.

– Vi måtte salte en issvull for å unngå personskader på passasjerer. Ellers brukes aldri salt på jernbaneområdet, ettersom det leder strøm og ville kunnet forstyrre signaler på linjene, opplyser han.

Rettssaken mellom de to statseide selskapene er berammet til Oslo tingrett i januar neste år, og skal etter planen gå over to dager.

«Enkel, men prinsipielt viktig»

Administrasjonssjef i Flytoget Åge Pedersen sier saken ikke nødvendigvis handler om pengene, men prinsippet for å prøve ut avtaleverket mellom de to partene.

På spørsmål om advokatkostnadene kan komme til å nærme seg eller overstige selve kravet, sier Pedersen at det ikke er snakk store kostnader.

– Vi bruker ikke uforholdsmessig mye på dette her. Det er en enkel, men prinsipielt viktig sak, sier han.

DN har vært i kontakt med Christian Bendiksen i Brækhus advokatfirma, som representerer Flytoget i saken.

Han understreker at saken er av prinsipiell art, og viser til jernbanedirektivet.

– Det er Bane Nor som forvalter sporene, plattformene og avgangshallen, i henhold til jernbanedirektivet. Det er de som har monopol, og det handler om et juridisk rammeverk som man ønsker å få definert, sier advokaten.

Varsler nedleggelse hvis nytt togtilbud vedtas

Forrige uke omtalte DN at Flytoget kan risikere å måtte legge ned driften, dersom en nytt togtilbud vedtas.

Ifølge Jernbanedirektoratet er det nemlig ikke lenger plass til to ulike tilbud til og fra Gardermoen. Direktoratet vil «integrere» flytogtilbudet i den øvrige togtrafikken frem mot 2028 – og det vil i klartekst si at det bare skal finnes ett togtilbud mellom hovedflyplassen og Oslo.

Flytoget kan i utgangspunktet drive til 2028, men frykter en gradvis avvikling før det om direktoratet gjør alvor av planene.

– Da legges Flytoget ned. Et slikt forslag er begynnelsen på slutten for oss, og det vil bli definitivt punktum i 2028, sa Flytogets sjef Philipp Engedal til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.