Torsdag ettermiddag skriver Økokrim i en pressemelding at de skal etterforske DNB Bank asa i forbindelse med Samherji-saken som har vært omtalt av en rekke nasjonale og internasjonale medier de siste ukene.

«Økokrim har startet etterforsking mot DNB Bank ASA. Som gjengitt i flere medier omhandler saken et islandsk fiskerikonsern og påstått korrupsjon i Namibia. DNB Bank ASA omtales som en bankforbindelse for fiskerikonsernet», heter det i meldingen.

– Målet med etterforskingen er å finne ut hva som har skjedd, og om det er begått straffbare handlinger. Det er naturlig at vi samarbeider med myndighetene i andre land som arbeider med sakskomplekset. Vi er i en tidlig fase, og kommer ikke til å gi mer informasjon om etterforskingen nå, sier fungerende Økokrim-sjef Hedvig Moe i pressemeldingen.

Se video nederst i saken der DN-journalist Gøran Skaalmo forklarer alt du trenger å vite om saken.

Skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis

Saken handler om den islandske fiskegiganten Samherji på Island, som i en årrekke skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis – og til en afrikansk tjenestemann som eier et selskap i Dubai. Det er ukjent hvor mye av pengene som kan knyttes til mulig hvitvasking og potensielle bestikkelser.

NRK meldte tirsdag kveld at DNB brukte mer enn ett år på å stenge Samherji-kontoer.

DNB avsluttet kundeforholdet i 2018 – men skal ha visst allerede i 2017 at det var høyrisiko. I 2015 gjorde DNB en kundeoppdatering rundt selskapet på Marshalløyene, men hadde ikke oversikt over de reelle eierne.

I en intern e-post fra 2017 etterspurte DNB selskapenes eierstruktur, ifølge NRK, og da kom det frem at DNB manglet erklæring for hvilket land skatteparadis-selskapet Cape Cod er skattepliktig i.

Dette går frem av dokumenter NRK nylig har fått tilgang til gjennom Wikileaks og den islandske kringkasteren RUV.

Likevel ble kontoene først stengt i 2018. DNB har sagt det først fikk vite om mulig økonomisk kriminalitet i november i år.

«Tar saken på alvor»

DN har vært i kontakt med Økokrim ved senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Lunde. Han viser til pressemeldingen, og opplyser at de ikke har noen ytterligere kommentarer.

Even Westerweld, informasjonsdirektør i DNB, skriver i en epost at de har hatt en god dialog med Økokrim hele veien, og at de tar saken på alvor.

- At de nå åpner etterforskning betyr at vi har mulighet til å dele alt vi vet i Samherji-saken med dem, inkludert fortrolige kundeopplysninger. Dette har vi vært forhindret fra hittil på grunn av taushetsplikten. Som èn av Samherjis bankforbindelser har DNB en viktig rolle i å bidra til at alle fakta kommer på bordet i en sak som dette.

- Vi er opptatt av å komme til bunns i saken også for vår egen læring. Dette endrer derfor ikke noe i vårt pågående arbeid med å undersøke alle sider av saken.

- Vi kan ikke utelukke at våre egne undersøkelser vil identifisere forbedringspunkter i bankes arbeid. Samtidig er det viktig å minne om at det ikke er en norsk bank som er anklaget for korrupsjon eller hvitvasking, men et islandsk fiskeriselskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert: