Når koronaviruset rammer og Norge får akutt behov for krisepakker, er det ikke vanskelig å forestille seg at verdens fattigste i langt større grad trenger det samme.

Michael Tetzschner skrev 19. september et innlegg om at penger til bistand ikke må skjermes mot diskusjon. Selvsagt må bistand diskuteres. Men noen prinsipper må ligge til grunn.

Høyres programkomité foreslår å «redusere midlene som brukes til bistand». Men ved å sette enigheten om én prosent av brutto nasjonalinntekten (bni) til bistand i spill, vil vi risikere at det er her debatten havner, fremfor på resultatene av bistand.

Vi lever i en krevende tid, hvor det å senke ambisjonsnivået for norsk bistand er svært uheldig. Koronapandemien har ført til redusert verdenshandel, et massivt fall i investeringer fra næringsliv og økt fattigdom. I år risikerer 270 millioner å sulte på grunn av koronapandemien. 100 millioner mennesker risikerer å bli kastet ut i ekstrem fattigdom. Bistand er derfor viktigere enn noensinne, og vil være avgjørende for gode resultater i arbeidet mot fattigdom.

Flertallet av norske velgere er enige i viktigheten av å fortsette med bistandsnivået. Det viser en undersøkelse gjort av Respons Analyse for Kirkens Nødhjelp. Høyres programforslag kolliderer med holdninger også hos egne velgere. 61 prosent av dem som hadde stemt Høyre hvis det var stortingsvalg i dag, mener at vi må fortsette å bruke minst én prosent på bistand, ifølge undersøkelsen.

Går det som programkomiteen til Høyre foreslår, går partiet neste år til valg på å «redusere midlene som brukes til bistand» og å ha «klare resultatmål for bistanden». Nå skal programforslaget ut på høring. Vi håper partiet lytter til egne velgere og går inn for at Norge gir én prosent i bistand. Vi og alle andre aktører som får disponere norske bistandsmidler, må holdes til ansvar for bruken av midlene, med strenge og klare resultatmål. Slik skal det også være i fremtiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.