Skal en varme opp et hus er det to måter å gjøre dette på. Den ene er å sette på ovner innendørs inntil vi får en behagelig temperatur. De fleste av oss bruker denne løsningen.

Den alternative er å ha store ovner rundt huset, på yttervegg og i hagen, og så varme opp luften rundt huset. Da kan vi enkelt få opp temperaturen innendørs kun med å åpne vinduet. Denne siste kan vi kalle bitcoin-løsningen.

Nå forsøker Sylvia Johnsen og andre å argumentere for at det ikke går så mye strøm til å utvinne kryptovalutaer (innlegg i DN 13. februar). Men hvorfor er det da så viktig at disse datasentrene skal få redusert elavgift?

Jeg regner med at bankene betaler full avgift for å kjøre sine servere. Når de som utvinner kryptovalutaer vil ha elavgift på linje med smelteverk, er det vel fordi de bruker strøm som smelteverk?

Ja, som andre forskere bruker jeg Google. Men vi bruker også mange andre kilder. Nå har jeg skrevet bok om temaet, om det kontantfrie samfunnet – «The cash-free society» – som er akseptert på et meget anerkjent vitenskapelig forlag (Rowman), rangert på topp i det norske systemet (nivå 2). Da kreves noe bedre kilder enn Google.

Sylvia Johnsen antyder at jeg har koblinger til bank og finans. Ja, jeg må innrømme at jeg har det – gjennom noen bankkontoer, som alle andre. Ytterligere koblinger har jeg ikke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.