DN skriver at bitcoin-mining kun fyrer for kråkene med et energibudsjett tilsvarende Norge. Følgelig fyrer OBOS-sjef Daniel Siraj seg opp på Twitter. Han kaller bitcoin en «ikke-næring» og mener politikere må på banen før bitcoin koker havet.

Verden for øvrig kjemper en kamp mot klimautslipp. Kampen kjempes med investeringer i solceller, vindmølleparker og vannkraft. Disse har dog et stort problem: Fornybar energiproduksjon resulterer i overproduksjon som forkastes. Tilbud kan ikke alltid matches med tilsvarende etterspørsel. Strømnettet klarer heller ikke alltid å transportere det til der behovet ligger.

På en solfylt eller vindfull dag hvor solcellepanelene eller vindmølleparker genererer mer strøm enn vi trenger, går ren energi til spille. Vi kaster bort ren strøm. California betaler Arizona for å ta imot solkraft på våren. Danmark betaler Tyskland for å ta imot vindkraft on natten. Dette er gjennomgående verden over og er hverken kostnadseffektivt eller økonomisk bærekraftig.

Vi er avhengig av at disse investeringene fungerer for å vinne klimakampen. Heldigvis ser noen etter løsninger fremfor å moralisere.

Bitcoin-mining er en brutal kapitalistisk konkurranse. Du er ikke konkurransedyktig om du ikke har tilgang på tilnærmet gratis strøm. Hvilken strøm er billigst?

Strandet energi.

University of Cambridge analyserte dette og konkluderte med at 76 prosent av mining skjer ved hjelp av fornybar energi. Hvorfor, er ganske åpenbart.

Den beinharde konkurransen fører til at tidligere tapt energi får et nytt bruksområde. bitcoin kan kapre og lagre energi på steder det ikke tidligere har vært mulig. Vannkraft-investeringer i Kina som tidvis ikke er levedyktig, holdes i live ved at operatørene kan selge kraften billig til bitcoin-minere. Gass som tidligere ble sluppet ut i atmosfæren blir nå kapret av bitcoin-minere på flere av riggene til Equinor. Klima vinner. Equinor vinner.

For disse og stadig flere energiprodusenter fungerer bitcoin som et batteri. Hvis etterspørselen uteblir kan man alltids skru på bitcoin-mineren og få betalt for energien, og ingenting går til spille. Dette forbedrer inntektene i det grønne skiftet.

Klimakampen er en felles kamp om å få ned utslipp – ikke en diskusjon om hva som er moralsk riktig bruk av energi. Hvorfor er servere fulle av porno ok, men bitcoin-mining ikke? Hva med homøopat-nettsider? Vi får ikke ned utslippene ved å diskutere hvilket energiforbruk vi ikke liker.

Løsningen er økt satsing på ren energiproduksjon som vann, vind og sol, men denne produksjonen kommer med store utfordringer. bitcoin kan være en av løsningene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.