Jeg måtte gå en ny runde i Bjørvika etter at bydelen fikk gjennomgå så det holdt av hele Norges «stygt & pent»-kommentator Ragnhild Brochmann i D2 29. juni. Gråtoner, praktiske Revit-bygg og finkultur er kanskje ikke det som får frem godfølelsen hos den tidligere Estetikeren i Morgenbladet.
Man kan jo miste selvtilliten på hvor man burde oppholde seg, oppleve trivsel, og hva som gjør en glad. Jeg stortrives når jeg beveger meg igjennom vår oppgraderte bydel. Og det er ikke mote og kunst jeg da er opptatt av. Det er de mange fantastiske offentlige rommene mine gode landskapsarkitektkollegaer har utviklet gjennom de siste to tiårene som skaper min begeistring.
Yrkesstanden vår må være tålmodig i prosessen med å forme det offentlige landskapet, og kanskje må vi også være litt tålmodig med Dagens Næringslivs «stygt & pent»-kommentator. Så la oss nå ta turen til noen av våre offentlige uterom i Bjørvika.
Først ut er Dronning Eufemias gate. Det var sterke grønne stemmer som gikk for konseptet om å gjøre hele Oslos kollektivgate til et levende arboret med en samling av trær fra hele verden. Hvor ofte går jeg ikke gjennom gaten og gleder meg til neste tre skal blomstre om våren, står og venter på bussen med duften og synet av klatreroser over veien. Tar trikken som suser over den grønne plenen midt i gaten, går av på perrongen med det klare oransje pleksiglasslyset. Det er som om botanisk hage flyttet samtidig med Munch og «Skrik» fra Tøyen ned til vannet.
Allmenningene er de større uterommene som streker seg fra vannet og inn i byen. Her har vi fått et av Oslos feteste lekeapparater, og en stor universelt tilgjengelig fontene som tatt ut fra hvilken som helst romantisk film. Akerselva har fått nabotrærne sine tilbake langs elvemunningen. Et stort flott vannspeil som drar vannet inn mot byen. Og kanskje et av byens vakreste bygulv i polygonstil rett utenfor sosialdemokratiets høyborg, biblioteket, tilgjengelig for alle. Dette er uterom som folk velger å oppholde seg i – et direkte svar på at landskapsarkitektur har lykkes.
Langs vannet går den oppgraderte havnepromenaden med sitt klare oransje konsept og identitet. Man kan merke landskapsarkitektens nærvær i Oslo Havn KF. De mange oppgraderte bryggene, kaifrontene og veiene langs vannet har gitt oss en helt ny kontakt og opplevelse av vannet i indre havnebasseng. Og etter to år med real turmat og søndagstur i marka virker det som folk er klare for en promenade langs fjorden og en øl i sola mens man ser ut på himmelens speil, vannet.
Den voksende badekulturen og helsefremmende nedkjøling har fått sin egen bydel. Med sine mange badstuflåter og anleggene Sørenga sjøbad og Operastranda, har spesielt barn og unge i indre Oslo øst fått steder å være når solen skinner. Her sitter man som sild i tønne på fine dager mens badehåndklærne lager Norges kanskje største lappeteppe. Dette er stedet hvor menneskene oppå er like fargerike som selve teppet.
I de mange åpne gårdsrommene er det lagt inn kjærlighet, penger og kvaliteter som de som går forbi får oppleve. De er åpnet opp og tilgjengeliggjort for de som vil være der. Teksturer, farger, dufter og smaker kommer frem gjennom vegetasjonen. Og vent til trærne er ti år eldre – da vil disse rommene fremstå som grønne lunger.
Landskap og uterom kan også være midlertidige som Losæter, SALT og Sukkerbiten. De skaper endring, variasjon, gir fleksibilitet og kan tilføre nye impulser. Bylandskapet skal også ha plass til det uplanlagte – derfor er det fantastisk at Bjørvika har flere tomter hvor midlertidige prosjekter kan finne sin plass i offentligheten. Det er disse uterommene og benkene som kanskje er de mest populære.
Oslos «nyeste» bydel gror over av uteromskvaliteter og fortjener ikke bare et nytt besøk av kommentatoren, men også begeistret omtale. Bjørvika er et sted som har mye mer å tilby, særlig ny, norsk landskapsarkitektur!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.