Det rødgrønne byrådet i Oslo foreslår at kommunen i storstilt omfang skal bygge og selge boliger i offentlig regi til folk som av økonomiske årsaker har problemer med å komme inn på boligmarkedet. Utvalgte skal få kjøpe boliger til 80 prosent av markedsverdi, mens Oslo kommune skal eie de resterende 20 prosent.

Dette synes som en svært dårlig idé. Oslo kommune er ingen profesjonell boliginvestor og tar her på seg en risiko på vegne av skattebetalerne, som må betale regningen når ting går galt.

Oslo bystyre behandlet nylig granskningsrapportene fra Deloitte, BDO og kommunerevisjonen etter en av de potensielt verste sakene i Oslo kommunes historie, som nettopp gjelder kommunen som boliginvestor.

Dagens Næringslivs avsløringer av boligkjøp gjennom Boligbygg har rystet de fleste av oss.

Boligkjøpene hadde sin bakgrunn i Tøyen-avtalen som daværende byråd bestående av Høyre, Venstre og KrF inngikk med SV i 2013. Som motytelse for SVs støtte til bygging av Lambda som Munch-museum skulle det blant annet kjøpes inn minst 600 kommunale boliger.

Den historien endte altså på verst tenkelige måte. Nå skal dagens byråd igjen opptre som investor. Byrådet vil blant annet bygge i Bestumkilen, et av de dyreste områdene av byen.

Lærer man aldri?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.