Nylig lanserte politikere fra Ap, SV, Sp og MDG en felles plattform for grønn næringspolitikk, i samarbeid med Tankesmien Agenda. Lars Peder Nordbakken fra Civita har skrevet et kritisk innlegg om plattformen (DN 28. juni). Enten har han ikke lest dokumentet godt nok før han skrev, eller så har han lest det og skrevet et innlegg der han med vilje tillegger oss politiske meninger vi ikke har. Temaet fortjener betydelig bedre.

Samtidig som vi må stimulere til et næringsliv som gir arbeidsplasser og inntekter til fellesskapet, står vi foran en stor klimaomstilling i Norge. Foreløpig går det ikke så bra. Nylig meldte SSB om at utslippene av klimagasser økte i 2018. Og da regjeringen arrangerte næringslivets klimakonferanse forleden, kom det frem at den grønne omstillingen går altfor sakte. På konferansen etterlyste næringslivet derfor både mer retning og risikoavlastning fra politikerne.

Det er nettopp dette plattformen tar til orde for: Marked og konkurranse stimulerer til innovasjon og effektiv ressursbruk. Men når enkeltbedrifter møter usikkerhet, som følge av teknologiske endringer og klimakrisen, kan det være vanskelig å satse.

Vi må innrette næringspolitikken slik at den gir retning om hvor vi skal, og at den faktisk bidrar til risikoavlastning for enkeltbedrifter som ønsker å utvikle nye løsninger som gjør at de tjener penger, samtidig som klima- og miljøbelastningen blir mindre. Dette er ikke planøkonomi, slik Nordbakken hevder, men en helhetstenkning som både internasjonale økonomiske fagmiljøer og næringslivet tar til orde for.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.