I sin kronikk i DN 31. oktober legger Kjersti Løken Stavrum opp til en debatt om hvorvidt de store hyperskala datasentrene som driver blant andre Facebook, er verd å tiltrekke seg for en by.

Stavrum står fritt til å ønske seg tilbake til en tid før Facebook, men det er hevet over enhver tvil at internettets infrastruktur er en ny basisindustri, som det både er mange jobber og markante investeringer i.

I Luleå, hvor vi i 2012 åpnet vårt første datasenter utenfor USA, har de positive økonomiske effektene av vårt datasenter vært i størrelsesorden 21,8 milliarder kroner i direkte og indirekte verdiskapelse i perioden 2011–2018.

Og i Danmark, hvor vi i fjor åpnet vårt nyeste datasenter i Odense, sto våre investeringer i 2018 alene for over én prosent av hele byggsektorens omsetning det året. Allerede nå er vi klar til å utvide med en tredje bygning, og her forventer vi at det vil være jobb for opp mot 900 mennesker i løpet av utbyggingen.

Men alt kan ikke gjøres opp i kroner og øre. I Luleå er vi blitt en del av et dynamisk miljø rundt det tekniske universitetet, som har bidratt til å snu byens utvikling fra fordums stålindustri til en fremtid i en teknologisk tidsalder. Det samme skjer i Odense. Der har ingeniører fra Facebook og det lokale varmeselskapet dessuten samarbeidet for å skape verdens første anlegg i sin skala for gjenbruk av energi fra serverhallene – et samarbeid som med anleggets siste utbygging betyr at kattebilder og fødselsdagshilsener kan levere gratis, grønn varme tilsvarende 11.000 husstanders forbruk.

I et regnskap for hva samfunnet får igjen for store, utenlandske investeringer lokalt, må alle tall inkluderes, ikke bare de som bekrefter en agenda eller en forhåndsbestemt konklusjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.