I en kronikk publisert i DN mandag konkluderer Erik Solheim med at vi skal glede oss over kunstig intelligens, men ikke glemme farene. Det er utvilsomt rett at kunstig intelligens vil dominere fremtiden. Og, som Solheim skriver, at Europa bør satse mer. Han påpeker det selvfølgelige, men benytter samtidig anledningen til å sminke et brutalt diktaturs fortrinn.

I Kina avsies dommer av kunstig intelligens, skriver Solheim. Med en teknologireferanse pyntes Kinas rettsvesen til det ugjenkjennelige: Når påtalemyndigheten går til sak, blir én av 2000 frifunnet.

Solheim skriver at vi trenger lover som stopper ekstremisme, og at vi må bruke biometriske data til dette formålet. Gjennom anklager om ekstremisme begår kinesiske myndigheter et folkemord mot uigurer, med virkemidler som tvangssterilisering og plassering av en million i konsentrasjonsleirer. Historier som er bekreftet av FN. Innhøstingen av biometriske data har vært sentral i forfølgelsen: I 2017 startet innsamlingen av dna og iris-data fra alle uigurer mellom 12 og 65 år. Biometriske data gjøres tilgjengelig for spontane husundersøkelser gjennom skilt med QR-koder i uigurers hjem.

Samme dag som DN trykket kommentaren, kom det en rapport om hvordan tilsvarende høsting av biometriske data er underveis i Tibet. Fra en landsby rapporteres det at alle guttebarn fra 5 årsalder og oppover må avgi DNA-prøve.

Fra en landsby rapporteres det at alle guttebarn fra 5 årsalder og oppover må avgi DNA-prøve

I Hongkong forsøker myndighetene å tvinge en prodemokratisk organisasjon til å overlevere utskrifter av bankoverføringer. Fondet fikk månedlige bidrag fra om lag 2500 givere. Også i Hongkong kan diktaturets tørste etter data snart føre frihetssøkende verdensborgere bak murene.

«Data er oksygen», skriver Solheim. I Kina brukes data til å kvele all opposisjon. Data er diktaturets nitrogen.

Erik Solheim kommer med en meningsløs påstand om at veskeprodusenten Luis Vuitton er Europas mest verdifulle selskap. LV er ikke engang blant de 50 mest profitable selskaper i Europa. Fakta betyr åpenbart like lite for Erik Solheim som grunnleggende menneskerettigheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.