Geir Hågen Karlsen skriver i DN 10. januar at de russiske hemmelige tjenester bruker Frode Berg-saken til å skape splid i Norge og til å undergrave E-tjenesten og PST. Det er ikke overraskende om russerne bruker Berg-saken, men Karlsen skriver videre: «Det ble skrevet to bøker og et utall nyhetssaker om Berg før han ble løslatt, men nesten alt vi visste var det FSB slapp ut og ville at vi skulle vite.»

Jeg har skrevet én av de to bøkene, «En god nordmann» (Gyldendal, 2019). FSB har ikke hatt kontroll over mitt kildetilfang. Blant mine kilder var Frode Berg selv og kilder fra norsk E-tjeneste. Berg fortalte meg – før han ble tatt – at han hadde gjort oppdrag for norsk E-tjeneste i Russland. Jeg hadde også sett hvordan Berg ble presset, selv etter at han hadde sagt at han ikke ville mer. I boken viste jeg at man i Kirkenes ikke ønsker unødig innblanding fra E-tjenesten, samtidig som kilder i E-tjenesten selv sier at den må bruke folk fra Kirkenes.

Om noen har gitt russerne «en god sak», er det E-tjenesten selv. Dens uvørne bruk av Berg har skadet lokalsamfunnet i Kirkenes, samt norske interesser overfor Russland.

E-tjenesten opererer med høy grad av hemmelighold, og tilliten fra samfunnet må forvaltes med integritet og varsomhet. Frode Berg-saken fortjener en debatt. For slik er Norge, vi kan snakke om hvilket samfunn vi vil ha og hvilke verdier våre myndigheter, E-tjenesten inkludert, skal forsvare.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.