Høye strømpriser har ført til adferdsendringer for de fleste av oss. Vi slår ned varmen, dusjer kortere og sjekker prisene daglig. Og nå skal «alle» ha solcelleanlegg.

Bjørn Nordseth
Bjørn Nordseth (Foto: Elin Eike Worren)

Fra vårt perspektiv på toppen av norske tak, merker vi en eksplosiv etterspørsel etter å montere solcellepaneler, gjerne på eksisterende tak.

Ifølge Dagens Næringsliv denne uken skal finanskonsernet Pareto hente inn en milliard kroner til et nytt solcellefond, Pareto Solar Fund, som skal bistå eiendomsbesittere med finansiering for å bygge solcelleanlegg på næringsbygg med store tak.

Tanken på lønnsomhet og besparelser ved å investere i solfangst gjør at det går fort i svingene. Altfor fort. Snart vil vi dessverre få se mange skrekkhistorier om trøbbel på taket.

Det er nemlig ikke særlig gjennomtenkt å slenge noen paneler opp på et tak, sånn uten videre. Det bør solhungrige eiendomsbesittere ta på alvor.

Som eksperter på tak vet vi at det er mange potensielle feil som kan gjøres i iveren etter å montere solcelleanlegg. Vi ser dessverre tendenser til cowboytilstander i solenergimarkedet. Eiendomsbesittere, bedrifter, borettslag og private aktører bør puste med magen og gjøre skikkelig prosjektering for å unngå å bli kraftig solbrent.

Kombinasjonen av utålmodighet, mangelfull prosjektering og kryssende fagkompetanse – som ikke tar hensyn til helheten oppe på taket – kan bli svært kostbar.

Leverandører av solceller er som regel eksperter på ytelse og det elektriske, men har ikke nødvendigvis byggteknisk kompetanse. De selger paneler. Tiltakshaver må derfor passe på at det ikke går galt. Særlig når man legger solcelleanlegg på et eksisterende tak.

Mye kan gå galt. Er taket dimensjonert for å tåle vekten av et solcelleanlegg? Det er ikke sikkert. Solcelleanlegget spiser av takets generelle lasteevne. Mange glemmer å ta hensyn til samlasten og dimisjoneringen.

Vekten fordeler seg heller ikke jevnt, dette kan gi skader i takkonstruksjonen, med kostbare og ubehagelige konsekvenser. Taket kan sige på grunn av vekten av anlegget, noe som kan gi ansamlinger av nedbør og potensielle fuktskader.

Forskjøvet snølast kan utgjøre et tilsvarende problem vinterstid.

Hvordan et solcelleanlegg blir innfestet kan være en annen kilde til ubehageligheter. Hvis festemidler blir skrudd rett ned i et gammelt tak, blir membranen penetrert og du skaper nye steder der fukt kan trenge inn i konstruksjonen.

Og så har du levetiden på selve taket og solcelleanlegget. For eksempelets skyld kan vi si at levetiden for begge deler er rundt 25 år. Hvis taket ditt allerede er 15 år, har du bare ti år på deg før solcelleanlegget må demonteres den dagen du må rehabilitere taket. Da bør du ha montert solpanelene på en smart måte.

Det kan også hende seg at det lønner seg å etterisolere når du først er i gang, og på denne måten redusere det totale energiforbruket i bygget, kombinert med installasjonen av solceller. Alt dette krever vesentlig høyere bevissthet rundt disse utfordringene, fra alle involverte aktører, enn vi ser i dag.

Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF) har nylig gitt ut en veileder, som tar for seg en del av disse problemstillingene. Veilederen prøver å rydde opp i utfordringene som best vi kan. Den faglige bekymringen fra oss som er eksperter på tak, er reell.

Om ikke de byggtekniske bekymringene er nok: Mange glemmer også at montering av solcelleanlegg er et tiltak som er søknadspliktig i henhold til Plan- og bygningsloven. Et gammelt refreng fra vår kant av byggebransjen er at offentlige regelverk, for eksempel kommunenes prosjektsanvisningshåndbøker, i mange tilfeller er håpløst utdatert. De fanger ikke opp nyere krav til mer miljøvennlige produkter og løsninger – eller populære nyvinninger, som blågrønne tak. Solenergianlegg er intet unntak.

Iveren etter å montere først og spørre siden vil også kunne gi seg utslag i at fastsatte kotehøyder for bygg overskrides. Solcelleanlegget blir for høyt, og ikke ser det pent ut heller, og verst: Kanskje det skygger for naboens sol.

Da kan vinningen på strømregningen fort gå opp i spinningen.

Mye kan gå galt. Er taket dimensjonert for å tåle vekten av et solcelleanlegg?

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.