Klimakrisen kjenner ingen landegrenser, og da kan ikke klimapolitikken gjøre det heller. Det er helt avgjørende at vi samarbeider med andre land for å redusere utslippene globalt, og derfor er det viktig for klimaet at vi bygger kraftkabler til utlandet.

I motsetning til den fornybare strømproduksjonen i mange andre europeiske land, er den norske stort sett regulerbar. Det betyr at vi ikke er overlatt til tilfeldighetene når vi kan produsere strøm, men at vi har store vannmagasiner som vi kan «skru av og på». Da kan vi produsere strøm ved hjelp av vannkraft selv om det ikke er mye nedbør.

Sondre Hansmark
Sondre Hansmark

Hele 75 prosent av norsk produksjonskapasitet er regulerbar, og vi har halvparten av Europas magasinkapasitet.

Hvorfor er det viktig?

Fordi når Europa skal bli fornybart og skal gå fra å produsere strøm ved hjelp av kull og gass til å produsere strøm ved hjelp av vind, sol og andre fornybare ressurser. Men da står det igjen et veldig viktig spørsmål: Hva skjer hvis solen ikke skinner eller vinden ikke blåser?

Deler av svaret på det er at Europa trenger tilgang til regulerbar og fornybar strømproduksjon når det ikke blåser eller er solskinn. Det er her Norge kan ha en rolle som Europas grønne batteri.

Men grønn veldedighet er ikke den eneste grunnen til at det er lurt å bygge kraftkabler til utlandet. Vi tjener også penger på det. Både staten og helt vanlige folk tjener penger på at Norge skal tilby fornybar, grønn strøm til resten av kontinentet.

I Norge produserer vi mer strøm enn det vi bruker, og i fremtiden kommer kraftoverskuddet til å øke. Sagt litt komplisert så har vi i dag et kraftoverskudd på 10 TWh i et normalår, mens vi i 2030 sannsynligvis vil ha et kraftoverskudd på 20 TWh. Hva skal vi gjøre med all den strømmen vi ikke bruker?

Ett alternativ er å legge ned fornybar strømproduksjon. Det er en dårlig idé.

Det eneste fornuftige alternativet som står igjen er å selge strømmen vår til noen andre som trenger den.

Elektrisitet er billigere her enn på kontinentet, og når vi selger vår billige strøm til andre land i Europa, kan vi tjene gode penger. De inntektene oppstår når kraft overføres mellom områder med forskjellig kraftpris. Siden norsk strøm er billigere enn for eksempel dansk og britisk strøm, kan vi selge strømmen vår med fortjeneste til andre land.

Inntektene vi har fått fra å selge strømmen vår til utlandet har gitt norske forbrukere lavere nettleie. I perioden fra 2006 til 2018 var nettleien 2,8 milliarder kroner lavere enn den hadde vært uten kraftkabler til utlandet.

Det betyr at både klimaet og norske forbrukere tjener på å bygge kraftkabler til utlandet. Norge må gripe muligheten til å tilby ren, grønn og fornybar energi til Europa, samtidig som vi kan tjene gode penger på det. De som sier nei til det er de vanlige kraftpopulistene som er skeptisk til internasjonalt samarbeid for å løse klimakrisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.