Midt i en klimakrise varsler Lundin Petroleum en storstilt leteoffensiv og økt produksjon av olje (DN 1. februar). At de nye prognosene presenteres samtidig med et grønnvaskende navnebytte og en såkalt klimanøytralitetsplan, tyder på at bærekraft og klima er lite annet enn moteord for Lundin Petroleum.

Selskaper som Lundin og Equinor legger stor vekt på å kutte utslipp ved produksjonen av olje. Da forholder de seg ikke til realitetene ved klimagassutslippene de forårsaker. 95 % av klimautslippene skapes når oljen forbrennes, og ikke i produksjonsfasen der Lundin i hovedsak går inn for utslippskutt. Det beste Lundin kan gjøre for klimaet er å gå inn for en gradvis nedtrapping av all fossilvirksomhet og en omstilling til fornybar energi. Og det ser vi jo ingen tegn på nå: Lundin Petroleum mener det er en kjempegod idé å lete etter mer olje i Arktis.

At Lundin nå setter av nesten en milliard kroner til investeringer i fornybar energi er for all del trivelig, men det er altfor lite. At selskapet tviholder på at det er et olje- og gasselskap og akter å bruke et mer enn dobbelt så høyt beløp på oljeletingsprogrammet sitt for 2020, burde gjøre det tydelig for enhver at noen gradvis nedtrapping ikke er i sikte med det første.

Holdningene til fossile selskaper som Lundin er ekstremt dystre nyheter for klimaet. Lundin Petroleums kjernevirksomhet, olje, forsterker klimakrisen og utgjør en enorm trussel mot økosystemer så vel som økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.