Equinor så ikke bølgen som kom. Styret og ledelsen har satset feil i en årrekke og bevisst unndratt informasjon. Nå er Equinor avslørt og ledelsen følger opp med sin feilslåtte mediestrategi. Siste utspill er å hyre inn PwC, som dekkende nok ikke skal «granske» men undersøke om tiltakene er «lukket». Velkommen til Spin doktor & Co.

Her er min betraktning, som siviløkonom med fartstid fra lokalpolitikken (H) i Kontrollutvalget i Kristiansand kommune. Selveste.

Ledelsen i Statoil/Equinor har sølt bort 200 milliarder kroner. Si det til en sykepleier som bruker tre år på en bachelorgrad med etikk i høysetet og som deretter skal bruke resten av karrieren på å gå på akkord med etikken. I mangel på nok tid. I mangel på penger. Forklar det også til læreren som er på vei til undervisningen og lurer på hvordan enkeltvedtaket skal følges opp i praksis når de 25 andre elevene også skal oppnå sin individuelle målsetning. Det dreier seg om penger, om knappe ressurser.

Så skjer det at de i ledelsen ikke bøyer hodet i skam – de forsøker å forsvare seg. De bruker mine penger – jeg er som norsk borger medeier i Equinor – til å hyre inn en godt betalt konsulent til å produsere svar og detaljer som får like mange lesere som side 300 i Equinors årsrapport. Historieskriving kalles det – hvordan bruke andres penger til å tåkelegge slik at det blir så «komplisert» at det å fordele skyld med tilhørende ansvar blir «vanskelig». Her har ingen «skin in the game», tydeligvis.

På dette grunnlag krever jeg at saken granskes av Stortingets kontrollorganer, med søkelys på strategievaluering og styrets kjennskap til detaljene og tilhørende kompetanse. Har for eksempel styremedlemmene kunnskap nok til å vurdere den strategiske beslutningen om å satse på USA? Var konsernledelsens strategivurderinger riktige? Og det operative; hvorfor reagerte man ikke umiddelbart når man så hvordan kulturen utviklet seg?

Og for å demonstrere at vi tar vårt eierskap på alvor og tror på at feil utført jobb skal føre til ansvarsstillelse og ikke bare læring, bør styret og konsernledelsen vurderes avsatt. Til skrekk og advarsel. Såpass skylder vi eierne, folket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.