I en artikkel i Dagens Næringsliv 23. mai rettes det kritikk mot at Equinor har selskaper i USA registrert i staten Delaware. DN har beklaget at Equinor ikke fikk anledning til å kommentere i artikkelen, og det er bra. Vi ønsker derfor å presisere følgende:

Equinor betaler skatt til de delstatene i USA der verdiene skapes, samt på føderalt nivå.

  • Det er ikke skattemessige grunner til at Equinor har selskaper registrert i Delaware. Det er ingen føderal selskapsregistrering i USA, og derfor må selskaper registreres i en stat. Delaware har en anerkjent selskapslovgivning og domstolsapparat for håndtering av eventuelle selskapsrettslige tvister. Delaware er derfor allment benyttet i USA for registrering av selskaper.
  • Selskapene vi har registrert beskattes uansett i de statene der virksomheten finner sted.
  • Selskapets organisering og registrering er ikke et resultat av skattemessig planlegging. Vår juridiske struktur er et resultat av virksomheten vi har bygget og utviklet gjennom flere tiår, inkludert i Texas, Pennsylvania, New York, Connecticut og Nord Dakota.
  • Som børsnotert selskap i Norge og USA er Equinor underlagt strenge regler om rapportering og åpenhet. Equinor har også vært i forkant av reguleringer når det gjelder å gi detaljert informasjon på landnivå, og vi oppgir inntekter, resultat før skatt, skattekostnad og egenkapitalutvikling for hvert enkelt selskap vi har registrert i USA.

Svært mange norske og internasjonale selskaper har registrert selskaper i Delaware av helt legitime, forretningsmessige grunner. Det vet selvsagt DN. DNs eget morselskap, NHST, har jo selv selskaper registrert i staten. Den informasjonen kan man finne i selskapsregisteret i Delaware, selv om NHST så vidt jeg kan se ikke rapporterer dette åpent i sin årsrapport slik Equinor gjør.

Hvorfor DN ikke skriver dette, vet jeg ikke. Det passet kanskje ikke inn i saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.