Det pågår en debatt om hvorvidt det eksklusive spillmonopolet maksimerer statens inntekter. Siden både Sverige og Danmark har valgt å skrote spillmonopol til fordel for lisenssystemer, er det forståelig at denne debatten også føres i Norge.

Jeg skal komme med et råd, trolig uønsket: Prioriter ned betydningen av offentlige inntekter. Alle de skandinaviske landene har råd til å sette forbrukerbeskyttelse først, før de legger ned skattemessige interesser.

Sverige omregulerte spillmarkedet, hovedsakelig på grunn av forbrukerbeskyttelse. Den svenske spillmyndigheten (Sveriges svar på Lotteritilsynet) uttalte i 2018 at ikke engang hvert andre spill fant sted innenfor spillmonopolet. Spillmonopolet i Sverige klarte bare å kanalisere 47 prosent av alle onlinespill.

Til sammenligning klarte Danmark, som da hadde innført lisens, å kanalisere 92 prosent.

Det var faktisk bare ett land som var enda verre enn oss i Sverige: Norge, med 45 prosent kanaliseringsgrad.

Bak denne handelslekkasjen står forbrukere som aldri nås av god forbrukerbeskyttelse. Spillmonopol er i denne forbindelse det motsatte av et trygt og sikkert spillmarked, ettersom det er en ordning som forbrukerne rett og slett velger bort.

Etter omreguleringen i Sverige velger nå forbrukerne å spille innenfor det svensk regulerte markedet. I begynnelsen kanaliserte vi inn mer enn 90 prosent av spillerne, mens nå etter drøyt to år med lisens har det stabilisert seg på rett over 80 prosent. Det er uansett en voldsom forbedring fra monopoltiden. Når kanaliseringen øker, så øker også statens inntekter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.