Brexit gir en historisk mulighet til en langt mer opplyst og faktabasert debatt om Norges europapolitiske valgmuligheter. Det skriver Kjetil Wiedswang i DN 10. juli.

Ja, absolutt, men da kan ikke premisset være at en utmeldelse av EØS vil kunne gi mer demokrati enn en norsk innmeldelse i EU, slik det alltid blir når vi skal diskutere vårt forhold til Europa og EU her til lands.

Jan Erik Grindheim
Jan Erik Grindheim (Foto: Ukjent)

Wiedswangs utgangspunkt er et innlegg av Thomas Vermes i samme avis 6. juli, hvor Vermes stiller spørsmålet: hva er prisen for nasjonalt demokrati? Underforstått: hva vil det koste Norge rent økonomisk å erstatte dagens definitivt udemokratiske EØS-avtale med en handelsavtale som den Storbritannia har fått med EU?

Problemet med det spørsmålet er at det tar for gitt at en avtale for det Wiedswang kaller «friksjonsfri handel» med EU, er mer demokratisk enn «unionens plagsomme reguleringer».

Men, som vi viser i en ny bok fra tankesmien Civita om «Norge i EUs indre marked og EØS-avtalens betydning for norske interesser», så går det faktisk an å tenke seg at disse «plagsomme reguleringene» fra EUs side også kan virke demokratiserende hvis det er individet som er kjernen i demokratiet og ikke nasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.