Janne Haaland Matlary ergrer seg over at Europaparlamentet utfordrer nasjonalstaten uten demokratisk kontroll. En «interplanetarisk union» kaller hun den i DN 12. juni. Det er fristende å spørre hvilken planet Matlary befinner seg på?

Vårt samfunn trues av gryende forakt for internasjonalt samarbeid i en verden dominert av totalitære Kina og en humørsyk president i USA. I Europa står EU-landene sammen med felles overnasjonale myndigheter for å takle vår tids globale utfordringer: stagge teknologigiganters trusler mot demokratiet, håndtere klimakrisen, temme finanssektoren, for å nevne noen. Skal, som Matlary ønsker, dette arbeidet utføres kun av myndighetsdelegasjoner bak lukkede dører, vil avstanden mellom velgere og beslutningstagere bli enda større. En europeisk offentlighet lik nasjonalstaten får vi aldri. Men med reell makt har Europaparlamentet gradvis bygget opp en åpen og inkluderende politisk arena. Derfor valgte Facebook-sjef Marc Zuckerberg å vitne i Brussel i stedet for Berlin, Paris eller London.

Matlary mener svenskene neppe jubler fordi EU bestemmer mer enn Riksdagen. Sist måling fra svenske SSB viste at 58,6 prosent av befolkningen er fornøyd med å delta i EU. En grunn kan være at med sine 21 representanter jobber det et hundretall svensker i Europaparlamentet. Ukentlig tar de imot busslass med skoleklasser, NGO-er, bedrifter og lokalpolitikere til parlamentets korridorer, komiteer og kafeer. Der treffer de sine motparter i resten av Europa for å komme frem til felles løsninger som kan redde planeten vi lever på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.