Terje Erikstad spør om nordmenn er risikoanalfabeter eller risikoperverse (DN 29. august). Spørsmålet hviler på en antagelse om at det å binde renten eller strømprisen fjerner risiko.

Dette premisset er feil.

Om man velger å binde eller ikke binde prisen på lån eller strøm, er det uansett forbundet med risiko. Har man bundet renten, og renten så faller, risikerer man betydelige tap.

Jeg har erfaring med den fortvilelsen som setter inn når store lån er bundet med fastrente og renten synker. Da er ikke bankene nådige og vil man ut av lånet straffes man med en betydelig overkurs. Er man så uheldig at man må selge og innfri lånet, skjer det samme. Har man tegnet fastrente med lang bindingstid blir det fort hundretusener av det.

Tilsvarende risikerer man med strøm. Vil man ut av avtalen, løper gjerne tusenlappene fort. Forskjellen er at bindingstiden på strøm gjerne er kortere enn for lån. En typisk bindingstid på strøm er 12 måneder og for lån tre eller fem år. Dette er så kort tid at den sikkerheten man får mot prisoppgang er av forholdsvis liten betydning. Lånene er gjerne på 25–30 år og strøm skal man ha ubegrenset i tid.

Dermed blir bindingen et kortsiktig veddemål om hvilken vei renten eller prisen på strøm går.

Når veddemålet inngås, skjer det med ekspertise på den ene siden av bordet og amatører på den andre. Banken eller strømselskapet kalkulerer prisen slik at de regner med å tjene på den. Over tid må da forbrukeren regne med å tape på veddemålet. Når bindingstiden er ute og veddemålet er over, tilsier all erfaring at forbrukeren har tapt. Og så må forbrukeren vurdere om hun ønsker å inngå et nytt veddemål mot ekspertisen.

Nordmenn er hverken analfabeter eller perverse. Men de har sett at høyst sannsynlig vil det koste å inngå veddemål som i høyden gir dem en kortvarig sikkerhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.