Eric Nævdal ved Frischsenteret kommer med noen underlige påstander om elavgiften i innlegg i DN 13. september. Han påstår at elavgiftskutt ikke hjelper strømkundene – mens det gjør elavgift på eksport strøm. Det er feil. Han forklarer sin påstand på følgende måte: « … om elavgiften reduseres med ti øre per kilowattime, så øker kraftprodusentene prisen med ti øre».

Dette er altså feil. Kraftprisen settes på Nord Pool hver dag som et resultat av tilbud og etterspørsel. Elavgiften slår ikke inn i budgivingen på Nord Pool og er ikke en del av prisdannelsen når kraftprisen settes. Elavgiften legges direkte på forbruket og sendes direkte videre til staten.

Kraftselskapene ser ikke elavgiften. Det er nettselskapene som tar inn elavgiften på vegne av staten direkte fra forbruker.

Her kan det virke som Nævdal blander skatt og avgift. Grunnrenteskatten – og selskapsskatten – treffer kraftprodusentene og varierer med overskuddet. Elavgiften, derimot, er som navnet tilsier, en avgift på bruk av elektrisk kraft, og den kreves inn av nettselskapene. Elavgiften har således ingen ting med kraftprodusentenes overskudd å gjøre.

Reduseres elavgiften, reduseres kundens strømregning tilsvarende.

Det hadde ikke gjort noe om det ble ryddet opp i dette, all den stund elavgiften er gjenstand for diskusjon til stadighet blant landets politikere og ikke minst ettersom den ble trukket inn i valgkampen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.