DNBs oppkjøp av Sbanken vil svekke konkurransen og er virkelig dårlig nytt for alle landets bankkunder. Derfor bør Konkurransetilsynet stoppe oppkjøpet.

Sbanken har siden etableringen utfordret DNB på renter, gebyrer og brukervennlige digitale tjenester. Istedenfor å skjerpe seg i konkurransen om forbrukerne, velger altså DNB å kjøpe opp sin mest brysomme konkurrent. Det er kjente takter fra dominerende og arrogante aktører.

Morten Andreas Meyer
Morten Andreas Meyer (Foto: Elin Høyland)

Den direkte effekten av oppkjøpet er at kundene i begge bankene får et dårligere tilbud; Sbankens kunder vil umiddelbart etter overtagelsen få høyere priser og DNB slipper en offensiv konkurrent om bankens allerede eksisterende kunder.

Det som imidlertid er mest alvorlig; oppkjøpet vil ramme konkurransen i hele bankmarkedet. Den indirekte virkningen er at alle de andre bankene som til nå har satset på lavprisstrategi i det norske forbrukerbankmarkedet, kan øke prisene sine, fordi den sterkeste lavprisaktøren får et dyrere tilbud. På denne måten vil alle norske bankkunder tape dersom myndighetene godkjenner DNBs oppkjøp.

Foreløpig har det vært helt stille fra DNBs største eier. Som landets største forbrukerorganisasjon for boligeiere har vi foreløpig tillit til at hensynet til vanlige folk teller mer for staten enn statens interesse for monopolprofitt til DNB. Det kan det jo være nyttig om næringsministeren bidrar til å avklare.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.