Vi i Vipps går på jobb hver eneste dag for å gjøre vanskelige ting på enklere måter. Derfor er det ikke overraskende at jeg sier «forenkling» 18 ganger i et intervju. I svaret til Leonard Kongshavn og Marius Haukens innlegg i DN 2. november, skal jeg holde meg til åtte ganger, som faktisk føles litt lite.

Det første spørsmålet de stiller er om et «mobilapponnement» er det riktige valget for et norsk fintech-selskap. Selvsagt er det det, når betaling og identifisering er bunnplanken for å levere mobiltjenester, i tillegg til nettilgang.

Den første grunnen de peker på er at vi ikke har vårt eget nett. Råvaren i markedet er datakapasitet, og den kan vi kjøpe til en pris som gjør oss konkurransedyktige. Selvsagt skulle vi gjerne hatt den rimeligere, men det er fortsatt stort rom for å gi kundene mer for pengene enn i dag.

Rune Garborg
Rune Garborg (Foto: Gunnar Blöndal)

De lar seg heller ikke imponere av evig «rollover» og at du faktisk eier data du har betalt for med Vipps mobil. Hver dag forsvinner 200.000 gigabytes tilbake til operatørene, fordi kunder ikke får brukt opp data de har betalt for. Dette tilsvarer opp mot 13 millioner kroner om dagen for operatørene. Penger de tjener på at kundene er forvirret, har liten oversikt og kjøper feil produkt. Og at prislistene hos sammenligningstjenestene viser feil bilde – fordi det du egentlig har kjøpt og betalt for er noe du bare får «leie» til neste måned.

Heller ikke dette ser de to på som problematisk på kundenes vegne, fordi det kan jo bare de andre aktørene tilby umiddelbart.

Så hvorfor gjør de ikke det da? Jo, fordi de i dag tjener gode penger på at tilbudet er uoversiktlig, rotete og litt lumskt. Derfor bestemte vi oss for å løse problemet. Kommer de andre etter har kundene har vunnet på det.

Det er ikke sånn at vi har fikset alt som trenger å ryddes opp i innen telekom, vi fortsetter arbeidet med forenkling og vi forventer at de andre følger etter også da. En annen ting vi lar oss overraske av de ikke får med seg er at Vipps har 3,8 millioner brukere vi treffer hver dag. Det betyr en kommunikasjonskanal med minimale kostnader.

Dette har vi altså valgt å løse på bakgrunn av innsikt og brukerintervjuer. Men som vi har nevnt for Marius Hauken før, er det først når vi er ute i markedet vi kan lære enda mer om hva brukerne vil ha, ikke hva vi antar at de vil ha. Å ha kunden fremst i pannen er det aller viktigste når vi lager nye produkter og tjenester.

Skulle vi holdt oss til betaling og identifisering, hadde vi ikke realisert de mulighetene som ligger foran Vipps, fordi betaling og identifisering er grunnplanken for nye digitale tjenester.

Det er som om Google hadde sagt seg fornøyd da selskapsnavnet ble et verb synonymt med søk på nett.

Derfor blir vi også overrasket over at denne kritikken kommer fra Google (der Kongshavn er ansatt, red.anm.). Tenk om de hadde praktisert prinsippet om at du ikke skal bevege deg langt vekk fra din opprinnelse? Da hadde vi gått glipp av innovasjon som både Gmail, Google Maps og Google Docs.

Så velger vi telekom fordi vi ikke vil tråkke eierbankene våre på tærne?

På ingen måte. Vi velger på bakgrunn av hvor vi har størst potensial og kan sette nye standarder. Vi skal begeistre brukerne våre gjennom forenkling.

Tror vi at vippserne hadde latt seg begeistre av at vi startet med pensjon eller parøkonomi? Ikke nødvendigvis. Men kid-nummeret har vi allerede kuttet. Sammen med Nets har vi digitalisert 70 millioner papirfakturaer i løpet av to år. I tillegg fjernes flere millioner hver eneste måned, og får du en på papir kan den enkelt skannes i Vipps.

Abonnementstjenester kan du administrere og betale i Vipps, så den floken er løst for både bedrifter og brukere. Med Vipps Logg inn er behovet for brukernavn og passord minimert.

Listen over det vi har løst begynner å bli lang så vi tar ikke resten nå, men lover at vi ikke er ferdig. Vi fortsetter arbeidet også utover betaling og identifisering, og når det fortsatt er så mange dyre og kompliserte verdikjeder vet vi at vi har nok å prøve oss på i lang tid fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.