Det tar 23 timer å kjøre igjennom Nord-Norge fra Trofors i sør til Vardø i øst. Det vil si: Dersom veien er åpen og alle broer intakte. Velger du å legge veien om Sverige og Finland, kan du nøye deg med 17 timer.
Du kunne også valgt sjøveien og tilbrakt fire netter og tre opplevelsesrike dager på Hurtigruten. En fin tur – ingen tvil om det, men med 12.000 kroner for en enveisbillett og en halv ferieuke på kjøpet, er ikke dette et godt hverdagsalternativ.
Hva med tog, tenker du kanskje?
Og ja, det er mulig å sette seg på toget i Mosjøen og bli med på reisen nordover. Her vil du få en nydelig tur over Saltfjellet om været er på din side. Ulempen er at toget stopper i Bodø og her stanser også alle jernbanespor.
Sa du buss? Jo, det finnes enkelte bussruter i Nord-Norge, men å satse på rutebuss fra sør til øst, vil være som en ekspedisjon å regne. Telt og primus ville helt sikkert komme godt med.
Kort fortalt er avstandene i Nord-Norge lange. Hverken bakketransport eller sjøtransport kan dekke behovet til næringslivet, pasienter eller turister. Dette innså regjeringen på slutten av 1960-tallet og etablerte et nett av kortbaneflyplasser som skulle sørge for effektiv transport også utenfor de store byene i Norge.
For oss som bor i Nord-Norge, er det nettopp småflyene som utgjør forbindelsen mellom oss.
Flyene er våre tog, våre trikker og våre busser. En tur fra Svolvær til Bodø, som ellers tar fire timer med hurtigbåt eller seks og en halv time med bil, kan gjøres unna på 20 minutter. Skal du fra Trofors til Vardø, må du riktignok komme deg til Mosjøen på egen hånd, men derfra går det fly som tar deg dit du vil, om enn med et solid antall mellomlandinger på veien.
Så hva er da utfordringen?
Ingenting annet enn prisen. Skulle du være så uheldig at du må bestille en billett på kort varsel, kan prisen for en rundtur fra en destinasjon i Nord-Norge til en annen koste mer enn 16.000 kroner. Smak på den. 16.000 kroner for å reise innad i vår egen landsdel.
Med Gardermoen som utgangspunkt vil du kunne reise til en hvilken som helst flyplass i verden for samme kostnad.
Og ja, det er mulig å komme unna med halvparten om du bestiller i god tid og ikke har behov for noe fleksibilitet, men selv 8000 kroner er en stiv pris å betale for å komme til et møte, besøke familie eller for den saks skyld delta i en begravelse.
Slike priser setter en effektiv stopper for næringslivssamarbeid, for reiselivsutvikling, ja for det aller meste. Om vi ønsker at nordnorske samfunn skal leve og blomstre også i fremtiden, og det gjør i alle fall vi, må slike hindre fjernes.
Om prisen kunne vært delt på ti, slik at en fullprisbillett fra Mosjøen til Vardø kostet 1600 kroner, ville nye muligheter for næringslivssamarbeid, kulturutveksling og reiseliv oppstå.
Vi tror at småflyene vil være bærebjelken for persontransporten i nord også i fremtiden. Med et nett av små flyplasser utgjør også Nord-Norge den ideelle arena for å teste klimavennlig luftfart. I første omgang kan dette være drivstoff produsert av hydrogen og karbondioksid fra punktutslipp.
Om ikke lenge håper vi å fly mellom fiskeværene i helelektriske fly. Om prisen tillater det.
Flyene er våre tog, våre trikker og våre busser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.