Ola Borten Moe må huske veldig feil når han mimrer fra møter han hadde med skotske politikere i sin tid som olje- og energiminister. Det er bare fem år siden han var det. Nå er han oljeinvestor og Senterpartiets nestleder og har kastet seg på partiets kamp mot kraftforbindelsen NorthConnect, mellom Norge og Skottland, med å gjenfortelle historier på Facebook og til nyhetsstedet Montel. Historiene må i beste fall skyldes dårlig hukommelse:

«Jeg hadde flere møter med representanter fra den skotske regjeringen, blant annet daværende førsteminister Alex Salmond. De sa rett ut at de ikke ønsket å bygge ut egne fjell og fjorder med fornybar energi samtidig som de ville kvitte seg med eksisterende (og forurensende) kraftproduksjon. Dermed var import fra Norge et attraktivt alternativ,» skrev Borten Moe nylig.

Dette er oppsiktsvekkende, sett i lys av at det de siste årene har skjedd en voldsom utbygging av fornybar kraft i Skottland.

Her er fakta fra britiske myndigheter:

  • I 2007 var fornybarandelen i skottenes kraftproduksjon rundt ti prosent.
  • Da Borten Moe hadde besøk av britiske energipolitikere, hadde Skottlands andel av fornybar kraftproduksjon økt til en tredjedel.
  • I 2018 var fornybar energi i stand til å dekke hele 70 prosent av Skottlands kraftbehov. Nærmere 4000 vindmøller er blitt bygget.
  • Da Borten Moe var statsråd, utgjorde kullkraft rundt 30 prosent av kraftproduksjonen i Skottland. I 2016 ble det siste kullkraftverket stengt.

Skottene trenger imidlertid også kraft når det ikke blåser, og det er her forbindelsen til Norge kommer inn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.