For alle oss som velger David foran Goliat har dette vært et strålende EM. Å se små fotballnasjoner som Sveits, Belgia, Danmark og Sverige hamle opp med stormaktene gir oss kortsiktige drømmer og tro på at neste gang er det vår tur. Men agent Terje Liverød heller kaldt vann i årene på alle optimistiske fotballsupportere i rapporten «Resultatutviklingen i norsk fotball 2000-2020», grundig beskrevet i DN Magasinet sist helg.
Agent Liverød reiser mange spennende spørsmål og har dessverre rett i de fleste av sine påstander, men noen av hans analyser blir for generelle, spesielt der hvor utgangspunktet er feil. En viss form for korreksjon synes påkrevet.
Liverød hevder at svak norsk krone gjør import av utenlandske fotballspillere dyrere og dermed gir vår hjemlige liga tøffere konkurranse om profiler som kunne tenke seg å spille på våre breddegrader. Det er isolert sett riktig, men vi velger å snu argumentet da norsk fotball må være en eksportindustri for å ha langsiktig bærekraft: Svak krone gir norske klubber bedre priser når spillere selges – prisene settes euro eller dollar – som blir langt større beløp enn kostnader til utlendinger som ofte kommer på korte kontrakter, og i alle fall er i mindretall i troppen.
Dette tvinger norske klubber til å fokusere på egenutviklede spillere, noe som er gode nyheter for våre aldersbestemte landslag, samt A-landslag.
Vi er enige i at jobben i Fotball-Norge må gjøres på klubbenes treningsfelt og ikke på parketten i forbundet. Luftige mål uten konkrete handlingsplaner og tilhørende budsjetter ender alltid med mageplask hvilket rapporten gir altfor mange bevis på.
Vi er overbevist om at fotballakademier er fremtiden, og vi kan med to streker under svaret si at uten et førsteklasses akademi hadde Stabæk Fotball forblitt en fotnote i norsk toppfotballhistorie. Vår beslutning fra kriseårene 2011/2012 om å bygge opp et ledende skandinavisk fotballakademi har ikke bare reddet vår økonomi, men sikret et langsiktig og bærekraftig tankesett, som også styrker vår attraktivitet i rekruttering av trenere og spillere.
Liverøds opptelling viser at kun tre nordmenn i siste sesong fikk over 50 prosent spilletid i en topp-fem liga. I tillegg til Erling Braut Haaland er dette Morten Thorsby og Birger Meling, begge med dype Stabæk-røtter.
Totalt har vi i Stabæk de siste tre årene solgt spillere til Kina og til europeiske ligaer for i området 150 millioner kroner, noe som er helt avgjørende for oss, da selve driften på et nedslitt Nadderud med helt marginale inntektsmuligheter er blodrød.
Dette viser at det ikke er noen «råvarekrise» i Norge, men heller en «foredlingskrise» med for få klubber som prioriterer akademisatsning og dermed unge spillere også på A-laget.
… det ikke er noen «råvarekrise» i Norge, men heller en «foredlingskrise» med for få klubber som prioriterer akademisatsning og dermed unge spillere også på A-laget
Det faktum at total salgssum – spillereksporten – er falt, skyldes blant annet at mange spillere lar sine norske kontrakter løpe ut, slik at overgangssummen ender i spillerens og ikke klubbens lommer.
Liverød og Kjenner hevder at «dual-modellen», hvor klubb gjennom et aksjeselskap samarbeider med investorer, såkalte snille eller rike onkler, gir næringslivsledere uten toppidrettskompetanse for mye makt. Vi mener tvert imot at denne kombinasjonen er en styrke og er helt sikre på at uten dual-modellen hadde mange toppfotballsatsninger aldri sett dagens lys, samt at vellykkede snuoperasjoner i stedet hadde endt i skifteretten.
De klubber som nevnes i DN – Start, Sandefjord, Vålerenga og Strømsgodset, i tillegg til Stabæk – hadde uten investorers lokale engasjement neppe vært annet enn breddeklubber.
En annen og viktig fordel med investorer er deres langsiktighet. I motsetning til en børsnotert aksje er en fotballaksje vel så mye en obligasjon, det følger samfunnsansvar med å investere i din lokale fotballklubb.
Det hevdes til slutt at dyktige idrettsledere ikke vil sitte i fotballstyrer som påvirkes av investorer. Vår erfaring er motsatt: Når energien som oppstår mellom klubb og aksjeselskap ledes konstruktivt og med gjensidig respekt, styrker den ikke bare fotballklubben, men hele lokalsamfunnet, og mange vil være med å dra lasset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.