Foruten de avgjørende avgangseksamenene er det et samtaleemne som dominerer blant oss elever på «Ecole Nationale d’Administration» (ENA) om dagen, den franske eliteskolen som utdanner Frankrikes embetsmenn og fremtidige politikere, nemlig de siste dagenes utskiftning av den franske regjeringen.

Etter et siste halvannet år som har vært preget av politisk kaos i landet, fra de gule vestenes protester til forsøk på pensjonsreform med landsomfattende storstreik, til koronaepidemi, møter president Macron nå sin hittil største utfordring, og den kommer fra innsiden av hans egen regjering.

Statsminister Édouard Philippe har nå gått av. Det har siden utbruddet av koronapandemien i Frankrike vært spekulert i hvor lenge Macron kom til å la ham sitte. Grunnen er rett og slett at han er blitt for populær. Den sindige, stabile og solide Philippe er blitt symbolet på den stødige lederen som fører landet ut av krisen. Aldri før har han vært så populær på meningsmålingene: 54 prosent av franskmenn ønsker ham som neste president, mens kun 38 prosenter fornøyde med Macron. Til sammenligning lå François Hollande på 26 prosent på slutten, hvilket tydeliggjør hvor eksepsjonelt det er å være så populær hos den franske befolkningen.

At Macron oppløste sin regjering kom derfor ikke som noen overraskelse. Det var likevel en avgjørelse som trakk ut i tid fordi den konservative Philippe appellerer til høyresiden av velgerne i «La République en marche». Partiet vil som kjent ikke vedkjenne seg noen ideologi, og for Macron som opprinnelig kom fra Hollande sin sosialistiske regjering har det vært, og er fremdeles, viktig med en statsminister med klar borgerlig tilknytning for å kunne å tiltrekke seg velgere fra både høyre- og venstresiden.

Édouard Philippe på sin side, forutså imidlertid at denne dagen ville komme og posisjonerte seg dertil: forrige uke ble han valgt til ordfører i sin hjemby, le Havre, under lokalvalgene. Å være lokalpolitiker er et viktig steg i å bli statsoverhode i Frankrike, noe Macron selv aldri har vært. Derfor spår mange at Édouard Philippe stiller, og vinner, det neste presidentvalget i 2022. Philippe nektet dessuten å melde seg inn i partiet da han ble utnevnt til statsminister, for nettopp å kunne holde døren åpen til sitt moderparti, høyrepartiet «Les Républicains ». De har ikke hatt noen klar presidentkandidat siden tidligere statsminister François Fillon måtte trekke seg fra valgkampen i 2017 på grunn av en korrupsjonsskandale – han brukte offentlige midler for å lønne sin kone som parlamentarikerassistent. Philippe har valgt et godt tidspunkt å forlate regjeringen på: han er på en popularitetstopp og har god nok tid til å kunne distansere seg fra regjeringens politikk frem mot valget.

Men hvem er så den nye regjeringslederen? Jean Castex er en ukjent politiker, som er mest kjent for å ha ledet korona-krisestaben i Frankrike de siste månedene. Ifølge Le Monde har han alt Macron ser etter i en regjeringsleder: «denne mannen på 55 har aldri vært statsråd, men har alle egenskapene presidenten ser etter i andre halvdel av sin periode: han er ' énarque'», men har likevel bakkekontakt ». Ironisk nok ser presidenten altså helst at sin nærmeste medarbeider er utdannet fra skolen han selv bestemte skulle legges ned fordi den ikke representerer folket.

Macron har utnevnt en byråkrat han kan beordre og som ikke vil utfordre hans visjonære politikk, noe konservative Philippe var kjent for å gjøre. Macron vil bruke den siste perioden av mandatet til å få gjennom reformer og se resultater, og trenger derfor en statsminister som ikke vil være et forsinkende ledd i utførelsen av disse. For Macron har ambisjoner om å være en mye tydeligere politiker på hjemmebane fremover og fungere som både statsminister og president i ett mens han forbereder gjenvalg. Han har i realiteten utnevnt seg selv som statsminister hviskes det i korridorene i Elyséepalasset.

Denne gangen ville Macron heller ikke ha en regjeringsleder som kaster for stor skygge: Philippe med sine 194 cm ruver høyt over Macron på 177. I et siste forsøk på å teste lojaliteten til sin tidligere regjeringsleder har Macron nå bedt Philippe om å lede arbeidet med en intern opprydding i «La République en marche» etter at de gjorde et dårlig lokalvalg. Sier Philippe nei er det tydelig hvilket parti han vedkjenner seg til, og også tydelig at Macron vil møte sin tidligere makker til duell om kort tid under president-racet.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.