Ny forskning kan være godt nytt for dem som utvikler bukhinnekreft i fremtiden. Dette er en pasientgruppe med stort behov for bedre behandlingsmåter, og nye resultater viser at nanoteknologi kan gjøre cellegiftbehandlingen mer effektiv.
Kreft i mage- og tarmregionen sprer seg ofte til bukhulen. Bukhinnekreft er vanskelig å oppdage, og derfor utvikler kreften seg ofte langt før behandlingen kommer i gang. Dessverre er også denne krefttypen vanskelig å behandle.
Sene diagnoser og lite effektiv behandling gjør at bukhinnekreft er en kreftform med dårlige prognoser for pasienten. I dag blir disse pasientene oftest behandlet med kirurgi, med påfølgende cellegiftbehandling som skal ta livet av gjenværende kreftceller.
Utfordringen er at cellegiften ofte oppholder seg for kort tid i bukhulen til å gi god effekt. I tillegg kan cellegiften påvirke friske deler av kroppen og slik skape alvorlige bivirkninger.
Ved å kapsle inn cellegiften i nanopartikler har vi vist at vi kan forbedre effekten av cellegiftbehandlingen. Disse partiklene er omtrent 100 nanometer i diameter, eller én titusendels millimeter, og er spesialdesignet for å i større grad bringe medisinen til kreftcellene og ikke til friske celler.
Forskningsgrupper ved NTNU, Sintef og Radiumhospitalet har studert metoden i mus og rotter. Partikkelinnkapslingen fører til at cellegiften oppholder seg lengre i bukhulen og forlenger effekten av cellegiftbehandlingen.
Partiklene kan også binde seg spesifikt til svulstene, der de åpner seg og frigjør cellegiften direkte til kreftcellene. Slik gir en større andel av medisinen behandlingseffekt i svulsten i stedet for å skade det friske vevet. Dette resulterer i mer effektiv behandling, i tillegg til at bivirkningene blir redusert.
Disse resultatene gjør at vi ser på cellegiftbehandling ved hjelp av nanopartikler som en lovende ny strategi for å behandle pasienter som har bukhinnekreft. Likevel trengs mer forskning før behandlingen kan testes i mennesker.
Veien videre innebærer grundig karakterisering og utprøving for å sikre at behandlingen er både trygg og effektiv. Derfor har forskere fra Sintef nylig opprettet spin-off-selskapet NaDeNo. Dette selskapet skal lede utviklingen fremover, i samarbeid med Sintef og Radiumhospitalet, med håp om å gjøre denne teknologien tilgjengelig for kreftpasienter med et stort behandlingsbehov.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.