Håkon Ugletveit Jahr skriver i DN 4. september at Norge bør kopiere danskenes «studenterjobs». Jahr virker ikke oppdatert på norske forhold. Mye av det han etterlyser finnes allerede.

Flere bør kopiere industri- og næringslivsmastermodellene fra Universitetet i Sørøst-Norge. Studentene får ikke bare praksis gjennom internship, trainee- eller mentorordninger, de ansettes i virksomheter og får lønn parallelt med studiene – gjennom hele studieløpet. Problemstillingene de jobber med er konkrete og relevante for både bedrift og student, og virksomhetene får være med å påvirke studenten og innholdet i studieprogrammene.

Studiemodellene bygger på at studentene bruker halve tiden på universitetet og halve tiden i en partnervirksomhet. Slik sikres også oppdaterte og relevante utdannelser for næringslivets og samfunnets behov.

«USN Industriakademi» ble etablert i 2017 i nært samarbeid med Kongsbergindustrien. I dag tilbyr USN flere industri- og næringsmastere. Modellen er også utviklet og tilpasset nye fagområder. USN Handelshøyskolen startet «Master i samfunnsanalyse med praksis» høsten i fjor, og i høst går startskuddet for «Næringsmaster i regnskap og revisjon». Partneravtaler er inngått med virksomheter i privat og offentlig sektor – som Sparebank 1 BV og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Virksomhetene og studentene er fornøyde og ordningene heies frem av NHO og andre.

Ugletveit Jahr etterspør politikere og organisasjoners engasjement i diskusjonen om hvordan vi kan organisere og utvikle arbeidsmarkedet for de unge. I 2018 varslet Forsknings- og undervisningsministeren at regjeringen ville komme med en stortingsmelding om tettere samarbeid mellom høyere utdannelse og i arbeidslivet. Arbeidsrelevansmeldingen legges frem våren 2021.

Vi mener at USN svarer på mye av dette allerede, men det er utfordringer ikke minst i staten, der strenge lovkrav begrenser en fleksibel deltidsordning for studenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.