Mediestorm om høye inkassosalærer i Norge i 2018 og 2019 gjorde at regjeringspartiene, Justisdepartementet og opposisjonen plutselig ble enige om at noe måtte gjøres. Det var ikke måte på hvor grådige og fæle inkassoselskapene var.

Nå er forslaget til den nye inkassoloven klart, med store salærkutt. Inkassobransjen stiller seg bak kuttene i egen inntekt og skal få honnør for det.

I mange år argumenterte bransjen med at høye salærer har preventiv effekt. De fleste lo av dette og sa at en slik argumentasjon ikke hører noe sted hjemme.

Hva gjør så det offentlige med sine gebyrer? Jo, politikerne svarer med å øke gebyret for å ikke møte opp til sykehusbehandling fra 700 til 1000 kroner og argumenterer med preventiv effekt.

Det offentlige øker også rettsgebyret med cirka 20 kroner. Nei, det er ikke mye, men det sender likevel uheldige signaler: De private må dempe seg, mens det offentlige kan øke gebyrene sine.

Statens inntekter fra såkalte utleggsforretninger utgjør én til to milliarder kroner per år. Kostnadene er nok en god del lavere. Likevel velger staten å øke denne posten og pålegge enda mer skatt på fattigdom. Gebyrene som namsmenn tar reguleres av rettsgebyrloven, og namsmannen tar 1,7 rettsgebyr (1,7 x 1172 = 1992 kroner) for behandling av saken.

Jeg har selv avholdt mange utleggsforretninger, og de koster ikke 2000 kroner stykket å behandle.

Inkassobransjens salærinntekter er cirka 4,5 milliarder kroner per år, og de vil nå reduseres mellom 30–50 prosent. Det offentlige slapp unna debatten om inndrivelseskostnader i fjor. Det er på tide at den tas nå.

Det offentlige må ta en realitetsberegning av sine kostnader knyttet til pengeinnkrevning og sette ned gebyrene ved utleggsforretninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.