Noen dager før vinterferien fikk vi beskjed om at vår sønn og hele trinnet på ungdomsskolen er i karantene på grunn av koronasmitte. Vi måtte derfor avlyse den planlagte skiferien på fjellet, og avbestille overnatting og heiskort. Jeg tok det som en selvfølge at reiseforsikringen ville dekke avbestilling på grunn av karantene, men nei. Der har Europeiske Reiseforsikring, i likhet med de fleste forsikringsselskapene, bestemt seg for at smittekarantene ikke er gyldig avbestillingsgrunn.

Vår sønn er ikke i karantene fordi han har vært på utenlandsreise med innreisekarantene, heller ikke er han i karantene fordi han har brutt smittevernreglene og vært sammen med for mange mennesker. Han er i karantene fordi han har vært på skolen. Det er bydelsoverlegen som har pålagt han karantene. Selv om han selv ikke er syk, så er det risiko for at han er smittet. Hensikten er å hindre videre smitte, og begrense sykdom i samfunnet. Det er dermed sykdom som er årsak til at vi ikke kan reise, og som har ført til avbestilling og tilhørende kostnader.

Var det fristende å bare reise likevel, og be han sitte inne mens vi andre sto på ski? Eller kanskje la han snike seg ut i bakken; det er tross alt utendørs og med avstand til andre? Selvsagt. Men etter covid-19-forskriften er han i smittekarantene, og skal oppholde seg i eget hjem eller annet egnet oppholdssted og unngå kontakt med andre. Brudd på karantenen kan føre til bot eller straff. Vi har derfor ikke annet valg enn å avbestille reisen. At reiseforsikringen ikke dekker avbestilling som er forårsaket av et pålegg som er sanksjonerbart er urimelig og uforståelig.

Dette var en dyr erfaring. Når mange overnattingssteder på grunn av korona tar fullt betalt for avbestilling senere enn en uke før ankomst og reiseforsikringen ikke dekker avbestilling, så lempes all risiko over på oss. Reiselivsnæringas oppfordring om å bestille norgesferie bør derfor modereres med men husk at du kan tape hele beløpet hvis du blir pålagt karantene.

Risikoen for å havne i karantene er for høy og uberegnelig til at vi kan ta oss råd til å planlegge flere ferier dette året. Sommerferien får bli en kombinasjon av dagsturer og snylting på andres hyttegjestfrihet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.