«Men friheten innskrenkes når det gjelder å organisere alternativer til dagens styre.» Dette er Erik Solheims beskrivelse i en DN-kronikk 22. mars av kommunistpartiets eneveldige og absolutte kontroll over Folkerepublikkens borgere.
Det er ille og det er grunn til å spørre: Hva får en tidligere partileder, statsråd og FN-byråkrat til å krype for dagens kinesiske diktatur?
Vel, egentlig er det ingen grunn til å forundres. Både i en selvbiografi og i en rekke innlegg og foredrag har Solheim utpekt seg selv til det kinesiske kommunistpartiets fremste haltende trommeslager i Norge
I sin DN-kronikk ber han oss om å være mer nysgjerrig på Kina, akkurat som om det ikke er det vi har vært de siste tiårene. Vi har strømmet til Beijing i hopetall for å oppleve Midtens rike.
Hva har vi fått oppleve? Jo, et nærmest eventyrlige samfunn i en drivende økonomisk utvikling. Tenk: Kina har maktet å minske fattigdommen. La oss «kowtow» i beundring over at landet ikke har utviklet seg til det verre. Et land med all verdens ressurser har hatt fremgang! Er det ikke imponerende?
Men Folkerepublikken har ikke bare strandet, men gått tilbake på et vesentlig område: Individets frihet.
Erik Solheim ser ut til å ha glemt 4. juni 1989 og massakren i den kinesiske hovedstaden for lengst. For ham er det en parentes, som ikke må stå i veien for vår nysgjerrighet. La oss heller hylle overgriperne Deng Xiaoping og Li Peng.
Solheim til tross: Verden er i ferd med å våkne: Uigurene er satt i konsentrasjonsleirer. Hongkong voldtas. Og vi blir bedt om å være nysgjerrige.
Etter år ha bodd i Beijing og Hongkong og besøkt Kina en rekke ganger er jeg, ja, fortsatt nysgjerrig. Ikke minst hvordan det er mulig for en som har surfet på det norske demokratiets beskyttende vinger å skrive at «friheten innskrenkes når det gjelder å organisere alternativer til dagens styre.»
Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død. Liu organiserte en demokratibevegelse. Jeg tror den bevegelsen var nysgjerrig, Erik Solheim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.