Stortinget har slått fast at konkurransen i dagligvaremarkedet er for dårlig, og at konsekvensene er høye forbrukerpriser og dårlig utvalg i butikkhyllene.

I et innlegg skriver Lene Camilla Westgaard-Halle at ulike innkjøpspriser er noe av årsaken til mangelfull konkurranse, og hun ønsker å regulere dette (DN 19. mai). Westgaard-Halle bygger på forutsetningen om at det er leverandørene som dikterer forhandlingene og «gir» kjedene ulike priser. Det stemmer ikke. Det er kjedenes markedsmakt som i stor grad dikterer innkjøpsbetingelsene.

Kjedenes standardkontrakter, forventninger og krav til leverandørene er utgangspunkt for forhandlingene. Hvor mye kjedene oppnår i rabatter og bonuser, avhenger av den enkelte kjedes markedsmakt.

Et enstemmig storting konstaterte for ett år siden at maktkonsentrasjonen på kjedeleddet er den viktigste årsaken til dårlig konkurranse i dagligvaremarkedet. Det er over tusen leverandører som forhandler med tre innkjøpere: de tre store kjedene. Denne portvoktermakten kontrollerer hvilke varer forbrukerne får tilgang til, og til hvilken pris.  

Det hjelper ikke å behandle symptomet når problemet ligger et annet sted.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.