I en kronikk i DN 22. april skriver Kjersti Haugland at Norges Bank kuttet renten til null, spesielt for å lindre løpende kostnader for berørte bedrifter og husholdninger. Hvis det er riktig som hun skriver, er det i tilfelle noe som ligger utenfor Norges Banks oppdrag, og slik sett ganske oppsiktsvekkende.

Dernest skriver hun at en bivirkning har vært et vedvarende hett boligmarked med en stigning på hele 12,5 prosent over tolv måneder. I realiteten er dette ikke en bivirkning, men hovedvirkningen av nullrentepolitikken.

Ifølge Norges Banks mandat skal pengepolitikken motvirke oppbyggingen av finansielle ubalanser. De fleste økonomer, også i Norges Bank, er enig om at inflasjonen i boligmarkedet er en trussel mot finansiell stabilitet. Dermed er den vesentligste og mest direkte virkningen av siste års pengepolitikk den motsatte av hva mandatet tilsier.

Ifølge Haugland kan krisepolitikken i sum ha svidd mer enn den har gagnet for «outsiderne», de som ikke alt er inne i boligmarkedet. De finansielle ubalansene som er skapt, kan imidlertid føre til økonomiske tilbakeslag som vil svi for større grupper i det norske samfunnet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.