Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård skriver i DN 14. januar at regjeringen nå vil ha storrengjøring i transportsektoren. Arbeidet bør umiddelbart starte med å innføre samme kabotasjeregler for turbusser som i Danmark.

Dagens EU-regler gjelder i Norge og tilsier at en utenlandsk turbuss kan operere i et annet EU-land midlertidig. Danske regler innebærer at en utenlandsk turbuss kun kan operere i syv dager før den må forlate landet for en periode på 30 dager.

Dagens regelverk medførte at utenlandske aktører opererte i Norge hele sommerhalvåret før pandemien kom og utenlandske turister fortsatt var i Norge. En uoffisiell registrering sommeren 2019 viste at det var flere utenlandske enn norske turbusser på veiene.

I tillegg viste Arbeidstilsynets kontroller fra 2016 -2018 at 60 prosent av de utenlandske aktørene ikke betalte sjåførene allmenngjort lønn. De var heller ikke momsregistrert i henhold til norske krav.

Disse omgåelsene av norske bestemmelser gir kostnadsmessige fortrinn og muligheter for å utkonkurrere norske aktører. Antall norske turbusser har dermed blitt redusert med 25 prosent fra 2012 til 2019. Dette medfører tap av viktige arbeidsplasser samt skatte- og avgiftsinntekter.

Turbussene er viktige for norsk beredskap. De skal ta hånd om reisende når togene står eller flyplasser er stengt. Det samme gjelder ved akutte evakueringer.

Danske regler bør dermed innføres umiddelbart slik at disse gjelder når turistene kommer tilbake til Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.