Olje- og energiminister Tina Bru hevder at alt er på stell i norsk oljeforvaltning. Hun ignorerer dermed systemiske problemer som kan koste Norge dyrt.

Fremfor å svare på våre bekymringer over flere trekk i oljeforvaltningen, gyver oljeminister Tina Bru løs på at vi påpeker at dokumenter som viste stor risiko for milliardtap ved oljeutvinning i Barentshavet ble holdt tilbake for Stortinget. Det er på sin plass å minne statsråden om at det pågår en granskning i Stortinget om ukulturen i Olje- og energidepartementet.

Vi synes likevel at det mest alvorlige er alt Tina Bru velger å ikke opplyse om eller svare på. Bru har åpenbart lest dommen i Klimasøksmålet, men nevner ikke at den slår fast at myndighetene plikter å gjøre klimavurderinger i forbindelse med plan for utbygging og drift for nye oljefelt. Hun sier videre ingenting om Olje- og energidepartementets ansvar for Equinors milliardtap i USA, enorme budsjettoverskridelser ved utbygging av nye oljefelt, samt en rekke andre eksempler på vanskjøtsel satt i system.

Det trengs en grunnleggende ryddejobb i norsk oljeforvaltning. Etter å ha lest svarene fra Tina Bru, har vi ikke tro på at hun klarer å sette i gang den. Vi setter nå vår lit til at Stortinget tar større ansvar for å skape forutsetninger for at Norge skal klare omstillingen fra fossilt til fornybart.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.