Regjeringen vil øke skatten på utbytte. Fint, tenker mange. På tide at de rike får bære mer av byrdene. Men dessverre er det mange, mange flere enn de rike som får mer av det politikerne for enkelhets skyld kaller utbytteskatt.

Vi er nemlig mer enn én million aksje- og aksjefondssparere som får regningen når Vedum & co. i kjent Sanner & co-stil har bestemt at ikke bare aksjeutbytter, men også aksje- og aksjefondsgevinster, skal beskattes mest mulig som om det dreier seg om lønnsinntekter. Men hvorfor skal sparepenger plassert i aksjer og aksjefond beskattes opptil 60 prosent strengere enn sparepenger plassert i bank, rentefond eller utleieleilighet?

Jo, svarer regjeringen på sitt aller beste god-dag-mann-økseskaft-vis: Det demper incentivet – for de som selv eier den bedriften de jobber i – til å ta ut reell arbeidsavkastning som utbytte.

At man vil slikt inntektsskifte til livs, er en hederlig sak. Men å bruke kampen mot inntektsskifte som argument for at vi som eier andeler i aksjefond, aksjer i børsnoterte selskaper eller egenkapitalbevis i den lokale sparebanken – og som umulig kan inntektsskifte – skal betale skatt på avkastningen vår som om det var lønnsinntekt, er direkte uhederlig. Eller bare skivebom.

Skurken i eventyret heter oppjusteringsfaktoren. At alle og alles aksjeinntekter skal multipliseres med 1,44 (foreslått øket til 1,6) før de beskattes som kapitalinntekt. At en gevinst på 10.000 kroner plutselig blir til en inntekt 16.000 kroner i selvmeldingen

Aksjonærforeningens snart overmodne krav om at personlige skattyteres aksjeinntekter skal beskattes som kapitalinntekt og ikke de facto som lønnsinntekt, står enda sterkere etter dette. Det er slett ikke så vanskelig å få til som man vil ha det til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.