Europa er verdens mest stabile region, og stabil har den europeiske regionen vært lenge, ifølge tenketanken The Institute for Economics and Peace» (Sydney). Pandemien vi nå er inne i, covid-19, har vært vår moderne tids mest ustabile, og kanskje største utfordring?

Derimot må en spørre, har vi hatt det så ille i Norge?

Ikke egentlig, i alle fall ikke hvis vi sammenligner situasjonen vår i Norge med pandemiutviklingen i land som scorer lavest på stabilitetsrankingen; slik som Russland, Tyrkia, Somalia, Venezuela eller Afghanistan. I de landene der statistikken for covid-19 egentlig er totalt ukjent, både over tall på overlevende og døde.

I Norge er vi heldige, og vi kan ha tillit til covid-statistikken vi får servert: Vi kan stole på at tallene for de døde av covid-19 i 2020 er riktige, likesom tallene for de overlevende, antall smittede per uke, og antall som har testet seg. Vi som samfunn vet cirka når vi burde innføre en ny lockdown, hvor mange respiratorer vi har tilgjengelige, når vi skal ha hjemmekontor, og når vi må innføre munnbindpåbud i butikker og på trikken. Og med slik sporing og oppfølging skaper vi stabilitet og forutsigbarhet i en litt ustabil tid.

Men slike viktige tall og pålitelig statistikk er noe de aller fleste land kun kan drømme om å samle inn.

For de aller fleste borgere rundt omkring i den ustabile verden har ikke mulighet til å betale 150 dollar for å vite om de har covid-19 eller ikke. Ei har de råd til å isolere seg, kjøpe Antibac og nye munnbind hver dag. Der finnes ingen velferdsstat som kjøper inn nødvendig beskyttelse til sine borgere. Det finnes heller ingen velferdsstat som kan be borgerne sine om å låse seg selv inne igjen, slutte å jobbe, stoppe økonomien, og vente på at pandemien er over.

I store deler av verden dør mennesker i massevis av covid-19-komplikasjoner: de blir ikke bare syke med en influensalignende sykdom, men de dør – fordi så mange av dem også har andre farlige og underliggende sykdommer, som rammer ikke bare eldre men også yngre.

Derfor skurrer det litt for meg når jeg leser WHOs beskrivelse av covid-19; som «et virus som treffer eldre hardere enn yngre». For WHOs anbefalinger skal vel være universelle og passe alle – uavhengig av geografi?

Er det feil å si at covid-19 er forbeholdt de privilegerte og stabile regionene av verden – de stabile og rike landene, som Norge, Finland, England, Frankrike og Tyskland?

Historiebøkene vil skrive om pandemien som rammet globalt i 2020, og som paralyserte verden i over ett år. Men vil det skrives likt om denne pandemien i norske historiebøker, slik det vil i for eksempel indiske skolebøker?

Sophie Matlary
Sophie Matlary

For India er kanskje tilbake til «normale tilstander» uten store restriksjoner nå snart, kun ni måneder etter at pandemien startet – mens Norge vil kjenne på covid-påkjenningen lengre. Vi i Norge er derfor privilegerte nok til å ha fokuset på pandemien og privilegerte nok til å innføre restriktive påbud.

Det er selvsagt ikke slik at det hadde vært bedre om vi i all hast skyndte oss å late som om samfunnet var tilbake til normalen, slik de gjør i majoriteten av verden nå, hvor man helst ikke fokuserer på en «andre bølge». Da ville mange flere dødd i Norge, enn de tallene vi ser i dag.

Men nå som vi står midt i en kritisk fase av covid-19-utviklingen i Norge, i en annen fase, er det viktig å tenke over dette: Vi i Norge lever i en stabil boble – en boble av verifiserbare covid-19 tall, vaksiner som er på plass i januar, frisk luft, plass, trygghet, politisk stabilitet og ytringsfrihet. Og at covid-19 er en sykdom vi er så heldige som har mulighet til å prioritere foran alt annet, akkurat nå.

Og dét er en viktig lærdom å ha i mente, mens vi irriterer oss over munnbind og mangel på alkoholservering utendørs i adventstiden fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.