Dagens Næringsliv omtalte 25. september Høyesteretts beslutning om ikke å behandle en sak om erstatning etter at et ektepar i Kvam for andre gang på to år mistet huset da elven gikk over sine bredder.

Det var Gjensidige som krevde erstatning fra Nord-Fron kommune og kommunens forsikringsselskap, KLP. Som kjent har vi i KLP sammen med kommunen vunnet frem med vårt syn i to rettsinstanser.

Vi leste med interesse at Gjensidige i DN advarer om at det er kommunene som har ansvaret for at det ikke bygges i utsatte områder.

Det er riktig at kommunen har et ansvar. Men utbygger har også ansvar for at bygging skjer i tråd med lover og regler, det vil si at det er trygt å bygge på tomten. Det slår den nå rettskraftige dommen fra lagmannsretten fast.

I denne saken var NVE tungt inne med blant annet å sikre elveløpet etter flommen i 2011. Det er selvsagt beklagelig at det eldre ekteparet fikk ødelagt det nye huset sitt i en ny såkalt 200-årsflom bare to år etterpå. Lagmannsretten skriver at kommunen hadde grunn til å tro at tiltakene NVE gjennomførte etter 2011-flommen, var gode nok. NVEs tiltak gjorde altså kommunen trygg på at gjenoppbygging kunne skje. Det var først etter 2013-flommen at gjenoppbygging på samme sted ble frarådet.

Vi i KLP erkjenner selvsagt sammen med kommunen klimaendringene og de flomfarene de fører med seg. Men det er mange hensyn å ta i flomutsatte områder. Den viktigste lærdommen fra denne avgjørelsen er at ingen saker er like.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.