Apple har stadig styrket sitt returprogram for gamle telefoner, men hva skal de med dem?

Svaret ligger i økonomi og miljø, men også i immaterielle rettigheter: Gode enerett kan nemlig være en driver for bedre gjenbruk.

Apple ønsker først og fremst å selge flere telefoner. En god returpris for din gamle telefon senker terskelen for å bytte ut den ut.

Apple ønsker også gjerne å selge telefonen flere ganger. Returnerte telefoner settes i stand av Apple og selges som rimelige alternativ i lavkost-marked. Slik kan de også konkurrere i lavkostsegmentet, uten å tære på sitt eksklusive varemerke.

All logistikken og arbeidet dette krever, kan få det til å virke som dårlig butikk, men Apple har en plan: Apple har utviklet roboten Daisy, som allerede kan demontere 200 telefoner i timen. Slik kan de montere «nye» telefoner med brukte deler og resirkulere dyrebare mineraler og metaller.

Vel så viktig er det at dette er et forsprang Apple enkelt kan ta eierskap til.

Patenterte løsninger i telefonen kan prate strategisk med de hemmeligholdte løsningene i Daisy

Alle produkter de sender ut til kunder vil dissekeres av konkurrenter. Løsningene sikres derfor med utallige patenter. Daisy vil på sin side kun kunne observeres av dem med tilgang på fabrikken. Roboten kan dermed sikres enda bedre med hemmelighold.

Målet om full gjenvinning er enda langt unna, men mye taler for at veien dit går gjennom enerett. Med kontroll på utformingen av komponentene i telefonen kan Apple fra start utforme telefonene med tanke på gjenvinningen i andre enden.

Patenterte løsninger i telefonen kan prate strategisk med de hemmeligholdte løsningene i Daisy, og dermed sammen gjøre at miljøvernet gir Apple et forsprang.

I et stadig mer miljøbevisst marked har disse løsningene høy verdi for varemerket Apple. Hvis deres telefoner kan si de er fullt resirkulert, vil alt annet fremstå avleggs.

Med riktig strategi gjør immaterielle rettigheter miljøvern lønnsomt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.