Fire representanter for menneskerettsorganisasjoner som arbeider med Kina, svarer i DN 25. mars på min tidligere kommentar (22. mars) om verdens raskt voksende stormakt.
Svaret består i en liste av kritikkverdige forhold i Kina.
Forfatterne har rett i at selv om den alminnelige kineser har et mye rikere og friere liv enn på noe tidligere tidspunkt i landets historie er det viktig å arbeide for større politisk frihet og for rettigheter til mindretall som tibetanere og uigurer.
Spørsmålet er ikke om det er mye som kan kritiseres i Kina. Spørsmålet er om en ensidig vestlig kritikk av Kina, med nær null nysgjerrighet for Kinas utrolige fremskritt, er hjelpsom. Eller kanskje virker mot sin hensikt?
Vi så dynamikken tydelig i Alaska for ti dager siden. Da møtte USAs utenriksminister Blinken og sikkerhetspolitiske rådgiver Sullivan sine kinesiske motparter Yang og Wang i Anchorage. Blinken og Sullivan startet møtet med en salve av kritikk mot Kina, mye etter samme lest som de norske menneskerettsorganisasjonene.
Ikke overraskende la ikke Yang og Wang seg flate, meldte pass og innrømmet Kinas synder. De svarte i stedet med å påpeke drap på og undertrykking av afroamerikanere og folk av asiatisk opphav i USA. De trakk også frem USAs utallige blodige og meningsløse kriger som til sammen har drept millioner av mennesker de siste tiårene. Kina har ikke deltatt i en krig siden 1979 og er det desidert fredeligste permanente medlemmet av FNs sikkerhetsråd.
Hvem vinner disse debattene? Hverken det USA sa om Kina eller det Kina sa om USA var helt usant. Kanskje var det sånn at USAs retorikk slo best an i Vesten, mens Kinas retorikk vant flest tilhengere i Afrika, Asia og Latin Amerika?
Det som er helt sikkert er at denne formen for gjensidig retorisk konfrontasjon ikke hjelper oss å løse våre viktigste felles problemer. Bare hvis Vesten og Kina arbeider sammen kan vi komme ut av miljøkrisen. Kina er verdens største utslippsnasjon, men også verdens største produsent av solenergi, vindkraft, batterier og høyhastighetstog. Bare hvis vi Vesten og Kina samarbeider kan vi bringe verdensøkonomien på fote etter pandemien og hindre at millioner av mennesker blir kastet tilbake i fattigdom.
Mange kinesere mener at USA og Vesten viser liten respekt for liv. I forhold til folketallet har fem hundre ganger flere amerikanere enn kinesere dødd av covid-19. Kina bringer nå vaksiner til mange fattige land. Vesten bør samarbeide med Kina om dette eller konkurrere om å gjøre det bedre.
Jeg reiser mye i Kina. Senest i desember snakket jeg til studenter på Tsinghua universitetet i Beijing og til ledere for Huawei i Shenzhen. Da gjør jeg mitt ytterste for å bygge ned fiendebilder av USA og forklare hvordan Kina ser ut sett fra Vesten. Tilsvarende har vi en jobb å gjøre for å skape nysgjerrighet for Kina i Norge. Vi må være flere som bygger broer og færre som bygger skyttergraver.
Det alle viktigste nå er å hindre en ny kald krig. I en kald krig mellom Vesten og Kina blir vi alle tapere. Da må vi kunne samarbeide samtidig som vi diskuterer når vi er uenige. Det må være lov å beundre alt både Kina og USA har brakt verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.