Så er vi her igjen: «Black Week» – en hel uke med vanvittige rabatter på alt fra elektronikk og feriereiser til kjøkkenutstyr, leker – og klær.

Denne kjøpefesten har enorme negative konsekvenser for miljø og klima. Det er rett og slett halv pris på planeten en hel uke.

Mens verdens øyne er rettet mot statslederne på klimatoppmøtet i Egypt, er det lett å glemme at det er vi vanlige folk som står for det meste av klimagassutslippene.

To tredjedeler av verdens utslipp kommer fra husstandene, særlig fra husstander i den rike delen verden, som Norge. Det er du og jeg som er kilden til utslippene. Det er vårt forbruk som er hovedkilden til klimakrisen.

Derfor er det på tide å erklære krig mot Black Week og Black Friday.

Menneskehjernen elsker rabatter. De gir oss en umiddelbar dose oksytocin, som gir lykkerus. Dette vet alle markedsførere, og de utnytter det til det fullkomne. Som med narkotika har også denne rusen negative konsekvenser for både psyken og miljøet, som ingen vil ta ansvar for.

Rabatter får seks av ti av oss til å kjøpe ting vi ikke trenger. Rabatt er derfor handelsstandens sterkeste virkemiddel for å tjene penger.

Når vi vet at overforbruk er hovedkilden til klimakrisen, burde rabatter strengt tatt være forbudt. Vi burde heller hjelpe folk til å bare kjøpe det de absolutt trenger.

Klesbransjen er en versting. Der er det Black Friday hele året. Nye kolleksjoner skal inn, gamle må ut. Perfekt for 50 prosent rabatt.

Samtidig forsøker klesbransjen å lure oss til å tro at vi kan kjøpe «bærekraftige klær». Det er bare vås.

Uansett hva en rekke butikker og merker prøver å fortelle deg, så finnes det ikke noe som heter bærekraftige klær. Det er antallet klesplagg som er hovedproblemet.

Derfor er det skremmende å se at merker som markedsfører seg som bærekraftige, samtidig selges med store rabatter – både under og utenfor «Black Week». For kloden vår er dette et farlig hykleri.

Slik markedsføring burde det være av interesse for Forbrukertilsynet. Man kan ikke være «bærekraftig» og samtidig tilby store rabatter. Det er villedende markedsføring.

Vi i klesmerket Northern Playground vet at vår produksjon har en negativ påvirkning på verden, og vi er åpne om det. Tidligere ga vi også rabatter, og vi vet hvor effektivt og samtidig hvor destruktivt det er. Derfor gir vi ikke rabatter lenger.

Det er fortsatt noen dager igjen til Black Friday. Det er ikke for sent å snu.

Hvis du selger en vare, bør du ha selvtillit til at folk vil ha varen din uten rabatt. Bruk heller Black Week til å snakke om ditt fantastiske produkt eller ditt fantastiske selskap.

Som forbruker kan du tenke deg om en ekstra gang før du hopper på et tilbud. Kjøp ting du virkelig trenger, og ting du kan bruke veldig lenge. Og i stedet for å kjøpe nytt, kan du reparere det gamle.

Ta deg en bolle og senk skuldrene, mens favorittgenseren får to år ekstra levetid. Det er godt for lommeboken og godt for kloden.

… finnes ikke noe som heter bærekraftige klær. Det er antall klesplagg som er hovedproblemet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.